SUD BIH

Ramić Ćamil i ostali: Zarobljavanje vojnika na Meremišlju

Posvjedočio je da se sjeća da je izvedena akcija na Meremišlje i da su tada zarobljena četiri srpska vojnika

Višegrad. BIRN BiH

El. T. / BIRN

8.7.2024

Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pročitalo iskaz u kojem je svjedok naveo da su četiri srpska vojnika zarobljena u akciji na Meremišlju.

Tužiteljica Marijana Čobović je pročitala iskaz svjedoka Zaima Erlagića u kojem je izjavio da je u drugoj polovini 1991. bio angažovan kao rezervni policajac i da je napustio Višegrad nakon dolaska Jugoslovenske narodne armije i otišao u Međeđu. Svjedok je izjavio da je sredinom 1992. došlo do spajanja civilne i vojne policije, piše detektor.ba.

Svjedok je u iskazu naveo da je komandant tada bio Ahmet Sejdić, a da je nadređeni Husi Kurspahiću i Emilu Kosu bio Ćamil Ramić.

Akcija na Meremišlje

Posvjedočio je da se sjeća da je izvedena akcija na Meremišlje i da su tada zarobljena četiri srpska vojnika.

- Od četiri zarobljenika se sjećam samo onih koje sam poznavao od prije rata… Ja se samo sjećam Miće Obradovića i Slobodana Tanaskovića - izjavio je svjedok i naveo da su odvezli zarobljenike u ambulantu u Svibo, jer je jedan od njih bio ranjen.

Rekao je da se ne može sjetiti je li bilo maltretiranja zarobljenika pred ambulantom. Kazao je da se sjeća da su oni poslije bili zatvoreni u “Huremovoj kući” oko mjesec dana, te da je u tom objektu bilo još 10-ak zatvorenika.

- Ne mogu se sjetiti šta je bilo s tim srpskim zarobljenicima - izjavio je svjedok, te je dodao da u njegovoj smjeni nije bilo maltretiranja zarobljenika.

Naveo je i da su na pretres terena išli nakon završetka akcije.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je prethodno rekla da zbog lošeg zdravstvenog stanja svjedok nije mogao doći u sudnicu, a čitanjem njegove izjave Tužilaštvo je završilo s dokaznim postupkom.

Zločini nad zarobljenicima

Za zločine počinjene nad zarobljenicima na području Višegrada i Goražda optuženi su Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Ramićeva braniteljica Nina Karačić Brković je izjavila da, na osnovu obrazovanja koje ima svjedok, čisto sumnja da je bio upoznat s pravilima bezbjednosti, te je navela da ne razumije na osnovu čega smatra da je Ramić bio nadređeni Kosu i Kurspahiću.

Nastavak suđenja je 15. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.