SARAJEVO

Nikšić sa švedskom ambasadoricom u BiH o evropskom putu BiH i jačanju ekonomske saradnje

Na sastanku je istaknuto da Švedska, kao članica Evropske unije koja izdvaja najznačajniju podršku za EU procese i aktivnosti

Nikšić sa švedskom ambasadoricom. Vlada FBiH

FENA

8.7.2024

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu ambasadoricu Švedske u BiH Helene Lagerlof. Tokom susreta naglasak je stavljen na evropski put Bosne i Hercegovine, reformske procese i jačanje ekonomske saradnje.

Prijateljski odnos

Nikšić je izrazio dobrodošlicu ambasadorici Lagerlof i istakao da je Švedska jedna od zemalja koja je od početka pokazala prijateljski odnos prema našoj zemlji. Kako je istakao u periodu agresije i rata, kada je bilo potrebno, prihvatila je izbjeglice iz BiH, te u aktuelnom trenutku pruža podršku BiH na putu prema Evropskoj uniji.

Na sastanku je istaknuto da Švedska, kao članica Evropske unije koja izdvaja najznačajniju podršku za EU procese i aktivnosti, snažno podržava evropski put Bosne i Hercegovine.

Federalni premijer upoznao je švedsku ambasadoricu da je u posljednjih godinu dana BiH odblokirala EU proces, te usvojila određen broj zakona, a što je EU cijenila i donijela odluku o otvaranju pregovora. Istakao je da želi da se radi brže, produktivnije i snažnije na putu ka EU, te dodao da se nada da će na osnovu posljednjih dogovora na državnom nivou biti usvojen budžet, a što je ocijenio bitnim iskorakom za aktiviranje Plana rasta i dostupnost sredstava Bosni i Hercegovini. Također, predstavio je i aktuelne reforme koje provodi Vlada Federacije BiH.

 Važnost održavanja čvrste veze

Ambasadorica Lagerlof je istakla dobre odnose dvije zemlje, te naglasila važnost održavanja čvrste veze među ljudima, posebno onih koji obje države, Švedsku i BiH, zovu svojom zemljom. Posebno je ukazala da ovi dobri odnosi dvije zemlje otvaraju brojne mogućnosti za ostvarivanje poslovne saradnje, te da postoji zainteresiranost švedskih kompanija za investicije u Federaciju BiH.

Također, informirala je premijera o projektima koje Švedska, putem svojih agencija i institucija i u saradnji s partnerima, provodi u BiH s posebnim naglaskom na Federaciju BiH. Švedska ambasadorica pohvalila je dobru saradnju i s resornim federalnim ministarstvima na aktuelnim projektima, a posebno onih koje se odnose na oblasti ekonomije brige, rodnu ravnopravnost i socijalnu politiku, te mlade. Naglasila je i podršku za aktivnosti Vlade Federacije BiH koje se provode za dobrobit građana Federacije.

Sagovornici su iskazali opredjeljenost za partnerski odnos i stvaranje uslova za unapređenje ekonomske saradnje na svim poljima, a naročito u neophodnim reformama na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.