VAŽNOST DUGOROČNE PODRŠKE

U Zenici pokrenuta kampanja "Ne želimo biti sjenke"

Cilj je da se omogući kontinuirano budžetsko finansiranje, a time i rad organizacija osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata s područja Zenice

Ne želimo biti sjenke. Fena

FENA

8.7.2024

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica pokrenulo je Kampanju 'Ne želimo biti sjenke'. Cilj je da se omogući kontinuirano budžetsko finansiranje, a time i rad organizacija osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata s područja grada Zenica.

- U kontekstu zakonskih rješenja, sticanja statusa i reprezentativnosti organizacija osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata, postoji zakonska obaveza svih nivoa vlasti da obezbjede budžetsko finansiranje redovnih godišnjih programski aktivnosti udruženja i organizacija. Suočene sa izazovima nedostatka stabilnog finansiranja, organizacije koje pružaju podršku osobama s invaliditetom i civilnim žrtvama rata suočavaju se s poteškoćama u realizaciji svojih aktivnosti i programa - naglašavaju iz Udruženja.

Za mampanju "Ne želimo biti sjenke" ističu da stavlja naglasak na važnost dugoročne podrške tim organizacijama, da bi mogle kontinuirano pružati neophodnu podršku zajednici.

- Osim toga, adekvatno finansiranje doprinosi širem društvenom cilju inkluzije i jednakih prava za sve građane, stvarajući tako pravednije i pristupačnije društvo za sve njegove članove. Osiguravanjem kontinuiranog finansiranja organizacija osoba s invaliditetom, Grad Zenica bi pokazao posvećenost principima jednakosti i inkluzije, pružajući podršku najranjivijim članovima zajednice. Time bi se stvorili uslovi za njihovu potpunu integraciju u društveni, kulturni i ekonomski život grada. Jednak pristup resursima i podršci omogućio bi osobama s invaliditetom da ostvare puni potencijal i doprinesu zajednici na način koji odgovara njihovim sposobnostima i interesovanjima. To bi dodatno obogatilo Zenicu kao grad otvoren za sve svoje građane, bez obzira na njihove životne okolnosti. Dio smo društvene zajednice i zaslužujemo da nam se omogući nesmetan rad, što je poruka za građane i institucije na svim nivoima - ističu iz Udruženja.

Kampanja je dio projekta PRAGG, koji financira Vlada Švicarske, a provodi konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu s lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.