"AVAZ" OTKRIVA

Edin Garaplija dopunio krivičnu prijavu protiv Izetbegovića, Ademovića i Mehmedagića: Kemo me neće uplašiti

Prijetnje Ademovića shvatio sam ozbiljno, s obzirom na to da znam njegovu ulogu u ranijim političkim ubistvima

Garaplija: Nadam da će moja borba protiv duboke bošnjačke države biti inspiracija i ohrabrenje svima. Slobodna Dalmacija - Fena - Avaz

9.7.2024

Edin Garaplija, bivši pripadnik tajne službe, načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti, jučer je dopunio krivičnu prijavu za organizirani kriminal, politička ubistva i druga krivična djela, koju je podnio 27. maja 2024. godine protiv Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića, Nedžada Herende i drugih NN osoba.

U dopuni krivične prijave Garaplija je obuhvatio saznanja o još dvije osobe koje su obavljale visoke rukovodne funkcije u AID-u te s Izetbegovićem, Ademovićem, Mehmedagićem, Herendom i drugima bili dio ove organizirane kriminalne grupe.

Direktan utjecaj

- Putem Federalne uprave policije, nadležnom tužiocu dostavio sam i dodatnu informaciju o utjecaju na svjedoke od Kemala Ademovića, koji je u jednom svom medijskom obraćanju direktno utjecao na daljnji tok istrage, prijeteći "da će me tužiti za lažno prijavljivanje", što predstavlja direktan utjecaj na mene kao svjedoka i podnosioca krivične prijave. U svom dopisu naveo sam i pisanje jednog medija koji je u podnaslovu "Ko je Edin Garaplija" objavio niz neistina u cilju moje kompromitacije. Urgencijom sam od nadležnih institucija zatražio i hitno poduzimanje svih zakonom predviđenih mjera. S ovim dodatnim radnjama ću upoznati OHR i diplomatski kor u Bosni i Hercegovini - rekao je Garaplija za „Dnevni avaz“.

Kaže da se nije uplašio.

Zvijeri se ne bojim

- Ali sam prijetnje Ademovića shvatio veoma ozbiljno. S obzirom na to da znam njegovu ulogu u ranijim političkim ubistvima, kada su ubijeni njegov zamjenik u AID-u Nedžad Ugljen, te Jozo Leutar, zamjenik federalnog ministra unutrašnjih poslova. Ademović, kao osoba u vlasti, još kontrolira određene javne i tajne resurse za najradikalnije poteze. Njegov brat je uposlenik jedne državne policijske agencije, a kum vlasnik zaštitarske agencije. Ja se zvijeri ne bojim, ali sam oprezan jer takvi napadaju u čoporu - kaže Garaplija za „Avaz“.

Faksimil urgencije koju je Garaplija uputio tužiocu preko FUP-a. Avaz

Dodao je da je poduzeo dodatne mjere zaštite sebe i svoje porodice.

- Nadam se da će i nadležne institucije kojima je to obaveza poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, kako za moju zaštitu tako i za sprečavanje utjecaja na svjedoke. Sa svim utjecajima i prijetnjama upoznao sam OHR i diplomatski kor. Nadam da će moja borba protiv duboke bošnjačke države biti inspiracija i ohrabrenje svima onima koji imaju određena saznanja, koji žele promjene nabolje te vladavinu prava u našoj zemlji - rekao je Garaplija na kraju.

Brutalne likvidacije

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe pristupile 1996. godine grupi za organizirani kriminal.

Zajedno su djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da, u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i tijelima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela.

Dalje, u krivičnoj prijavi se navodi da su samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije „Ševe“ i druge NN osobe, i to:

- Nedžada Ugljena, zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) BiH, ubijenog 1996. godine;

- Joze Leutara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, ubijenog 1999. godine;

- Ramiza Delalića, ratnog komandanta 9. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, ubijenog 2007. godine;

- Ismeta Bajramovića, ratnog komandanta Vojne policije Armije RBiH, i drugih NN osoba na komandnim i rukovodnim funkcijama u periodu od 1992. do danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.