MINISTRICA KATARA

Al-Khater: Moramo zajedno reći "nikad više" i stvoriti svijet u kojem možemo živjeti u miru

Zajedno sa delegacijom Katara prisustvuje danas u Potočarima obilježavanju 29. godišnjice genocida

Rašid al-Kater: Ukažimo na bolne paralele. FENA

FENA

11.7.2024

Lolvah Rašid al- Kater (Lolwah Rashid al-Khater), državna ministrica za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Države Katara, zajedno sa delegacijom prisustvuje danas u Potočarima obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica i ukopu identificiranih žrtava iz jula 1995. godine.

Užasi prošlosti

Visoka katarska zvaničnica je uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici uputila snažne poruke. Naime, obraćajući se 10. jula na seminaru "Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida" u Narodnom pozorištu u Sarajevu, kojeg su zajednički organizirali Centar za napredne studije (CNS), Islam and Muslims Initiative (IMI) te Al Jazeera Balkans, ministrica Al-Khatar je poručila kako moramo zajedno reći "nikad više", te osigurati svijet u kojem možemo živjeti u miru.

- Danas smo se ovdje okupili da razmislimo o užasima prošlosti. I ukazali na bolne paralele koje ponovno izbijaju na površinu. Nažalost, danas će naši cijenjeni govornici raspravljati o zamršenoj usporedbi između genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i užasavajućeg genocida koji se nažalost odvija u Gazi, rastućem valu islamofobije širom svijeta i govora mržnje općenito - istakla je, uz ostalo, ministrica Al-Khater u svom uvodnom govoru.

Obećavajući zahtjev

Dodala je kako nam je historija pokazala da postoje razorne posljedice dehumanizacije i demonizacije ljudi.

- Kao što se osvjedočilo pod fašizmom. Na primjer, u nacističkoj Njemačkoj, koja je imala za cilj targetiranje i uništavanje židovskih zajednica. Nakon Drugog svjetskog rata, svijet je ujedinjen pod obećavajućim zavjetom 'nikada više'. Ovo obećanje je trebalo osigurati sigurniji svijet za sve ljude, rase, vjere, zajednice - poručila je.

Ipak, kako je dodala, naše kolektivno sjećanje na zločine 20. stoljeća govori da je slobodni svijet uvijek iznova zatvarao oči pred gnusnim zločinima.

- U maju 2024. godine Ujedinjene nacije (UN) izglasale su proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Ovom odlukom ustanovljen je Međunarodni dan promišljanja i obilježavanja ovog tragičnog događaja. U masakru koji se dogodio u julu 1995. godine, sistematski je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Ovaj zločin, prepoznat kao najgori masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, bio je jasan podsjetnik na neuspjeh svijeta da intervenira i zaštiti nedužne civile. Uprkos tome što su Ujedinjene nacije uspostavile 'sigurna područja', međunarodna zajednica još uvijek nije bila u stanju spriječiti brutalna ubistva i masovno raseljavanje hiljada ljudi. Godine 2007. Međunarodni sud pravde (ICJ) presudio je da je taj genocid doista počinjen u Srebrenici - navela je Al-Khater.

Kršenja prava

Nadalje, ministrica Al-Khater je poručila da danas, kada obilježavamo genocid nad mladićima i dječacima u Srebrenici, postajemo svjedocima još jednog genocida, onog koji se odvija u Gaza.

- Svakodnevno smo svjedoci brutalnog rata u kojem su većina žrtava nedužne žene i djeca, a rekla bih i nedužni muškarci. Neshvatljivo je da u 21. stoljeću prosvijećeni svijet podržava takve zločine i pušta ih bez kontrole. Dame i gospodo, ono što je zaista nezamislivo jeste genocidno ponašanje koje se provodi s namjerom da se uništi u cijelosti, ili djelomično, jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina od strane vojnih snaga angažiranih u ovim sukobima. Kršenja ljudskih prava koja su počinjena u Bosni i Gazi imaju uznemirujuću sličnost. U obje situacije, civili su iskusili, a u slučaju Gaze i dalje trpe, ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujući neselektivno granatiranje, snajpersko djelovanje, rušenje i uništavanje vjerskih i civilnih objekata. Tokom ovih zastrašujućih vojnih pohoda čitave regije su izolirane, sprječavajući ljude da bilo gdje potraže sigurno utočište. Masovne grobnice također su česta činjenica - upozorila je.

Masovne grobnice

Također, posjetila je kako su izraelski vojnici u Gazi opljačkali i uništili bolnice Al-Shifa i Nasser, ostavljajući iza sebe stotine raspadnutih tijela u krugu bolnice.

- Slično, Bosna je vidjela masovne grobnice otkrivene širom zemlje. U oba rata izgladnjivanje je korišteno kao ratno oružje, prekidajući osnovne opskrbe i blokirajući humanitarnu pomoć kako bi se stvorili nepodnošljivi uvjeti. U Bosni i Gazi, humanitarni radnici su bili namjerno ciljani, onemogućavajući ključnu pomoć i humanitarni pristup civilnom stanovništvu. Dehumanizacija i demonizacija uobičajene su taktike za izazivanje duboko ukorijenjene mržnje i poricanja postojanja zajednice. Nikada ne smijemo dopustiti ugrožavanje bilo koje zajednice, niti tolerirati bilo kakav oblik fobije prema bilo kojoj skupini. Opetovano smo vidjeli kako to dovodi do strašnih zločina - navela je Al-Khater.

Umjesto da čekamo desetljećima da shvatimo pogreške koje se čine, ministrica Al-Khater pozvala je na zaštitu ljudi od novih stradanja i genocida, jer naša ljudskost ne može ignorirati patnje tolikih nevinih, saopćeno je iz Ambasade Države Katar u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.