KOLEKTIVNA DŽENAZA

Braća Efendić ukopana pored brata Edhema

Ćamil je u trenutku smrti imao 67 godina, a Hasib 64. Hasib je bio oženjen, a Ćamil nije

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Reporteri "Dnevnog avaza"

11.7.2024

Jedan pored drugog, danas su u Potočarima ukopana braća Efendić, Ćamil i Hasib.

Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine. Oni su konačan smiraj ove godine našli uz svog trećeg brata Edhema, koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Ćamil je u trenutku smrti imao 67 godina, a Hasib 64. Hasib je bio oženjen, a Ćamil nije. Nisu imali djece.

- Ubijeni su na kućnom pragu, iako su bili stariji ljudi. Tri godine su bili izolovani, bez struje, hrane, medicinske pomoći, lijekova. Bili su u izrazito lošem zdravstvenom stanju. Hasib je bio 100 posto nepokretan, a Ćamil se malo mogao kretati po kući. Ubijeni su da li u kući ili u dvorištu. 

Bili su nemoćni za bilo kakav vid odbrane. Pretpostavljamo da su ukopani u neke površne jame. Njihovi posmrtni ostaci su razneseni da li uslijed kiša ili su to uradile životinje - pojasnio je ranije za Anadolu njihov bratić Mehmed Efendić.

Od Ćamila i Hasiba pronađen je mali dio posmrtnih ostataka.

- Dijelovi njihovih posmrtnih ostataka su pronađeni u jednom malom potoku u blizini naših kuća u Gornjim Potočarima. Slučajno su pronađeni. S obzirom na to da oni nisu bili u koloni muškaraca, nisu pronađeni u masovnoj grobnici. 

Godinama smo čekali da vidimo hoće li se pronaći još neki dijelovi skeleta. Brat i ja smo ove godine donijeli odluku da ukopamo ovo što ima. Pa ukoliko se nešto pronađe u narednom periodu, dodat ćemo ukopanim posmrtnim ostacima - ispričao je Efendić.

Podsjetimo, danas su u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.