MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković u Ujedinjenim nacijama: Srebrenica nas podsjeća da moramo ostati budni protiv mržnje i netolerancije

Rezolucija je više od dokumenta, to je obećanje da ćemo se sjećati i odavati počast žrtvama Srebrenice

Elmedin Konaković. UN

S. S.

11.7.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se u Ujedinjenim nacija povodom Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

- Čast mi je stajati pred vama danas, na ovom događaju, dok se okupljamo da se sjetimo genocida u Srebrenici 1995. godine. Današnji događaj u ovoj zgradi je od ključnog značaja, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijeli svijet. Prvo, izražavam svoje srdačne čestitke svima koji su neumorno radili na osiguranju usvajanja Rezolucije Generalne skupštine. Ova rezolucija je više od dokumenta; to je obećanje da ćemo se sjećati i odavati počast žrtvama Srebrenice. To je posvećenost da se takvi užasi nikada neće zaboraviti i da ćemo nastaviti težiti pravdi i pomirenju - rekao je Konaković.

Dodao je da posebno želi spomenuti i izraziti duboko poštovanje prema Majkama Srebrenice.

- Vaša snaga i otpornost nas sve inspirišu. Bili ste glas žrtava i savjest naše nacije. Vaša nepokolebljiva potraga za istinom i pravdom osigurava da sjećanje na izgubljene nikada ne izblijedi. Da budemo jasni: ova rezolucija ne pripisuje krivicu nijednoj grupi ili naciji. Ona priznaje neporecivu istinu o genocidu i nastoji odati počast sjećanju na njegove žrtve, dok promoviše pomirenje i razumijevanje. Onima koji pokušavaju iskriviti ovu rezoluciju poručujem: istina stoji uspravno. Historija se ne može prepisati za političke ciljeve. Pozivam vas da pokažete svoje vodstvo prisustvujući ovom komemoraciji iduće godine. Stanite s nama u sali Generalne skupštine UN-a, ujedinjeni u našoj posvećenosti miru i pravdi - istakao je Konaković.

Naglasio je da negiranje genocida vrijeđa sjećanje na žrtve i ometa mir. 

- Moramo odbaciti politiku podjela i prihvatiti principe istine. Srebrenica nas oštro podsjeća da moramo ostati budni protiv mržnje i netolerancije. “Nikada više” znači poduzimanje mjera kako bi se spriječili budući zločini. U zaključku, potvrdimo našu posvećenost osiguravanju da lekcije iz Srebrenice nikada ne budu zaboravljene. Ova rezolucija simbolizuje nadu za buduće generacije i obećanje da ćemo nastaviti borbu protiv mržnje i podjela. Zajedno, možemo izgraditi svijet gdje će takve tragedije biti dio historije, nikada ponovljene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.