VREMENSKE NEPRILIKE

Drugi toplotni val bit će jak i dug: BiH će se "pržiti" u narednih 10 dana

Temperature će se kretati između 32 i 38, na jugu i do 41 stepen, kaže Krajinović

U Mostaru živa u termometru prelazi 40 stepeni. Avaz

Meliha Smajkic

11.7.2024

BiH je na udaru novog toplotnog vala. Zbog visokih temperatura zraka i UV indeksa na snazi je narandžasti meteoalarm.

Međutim, u narednim danima nastavlja se pritjecanje toplog zraka, usljed čega će ovaj drugi toplotni val biti izuzetno jak i dug.

Sve više

Narandžasto upozorenje će krajem sedmice, kako to ukazuju prognozni modeli, prerasti u crveno, budući da će temperatura zraka sve više rasti. Praktično, u narednih desetak dana ćemo se „kuhati“, a vremenske prilike su okarakterizirane kao nepovoljne i rizične, kako nam to potvrđuje i Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

- Osim visokih vrijednosti temperatura u najtoplijem dijelu dana, problem za sve građane predstavlja i dosta visoka vrijednost minimalne temperature tokom noći, kada očekujemo da se malo osvježimo i rashladimo. Međutim, te vrijednosti su iznad 20 stepeni i zapravo sve češće ćemo bilježiti pojavu tropskih noći - kaže nam Krajinović.

Krajinović: Tropske noći. Facebook

Temperatura zraka će dosezati vrijednosti između 32 i 38, a na jugu zemlje i do 40 stepeni.

Međutim, kako je Krajinović napomenuo, u danima vikenda ta vrijednost može dosezati i 41 stepen, kako na jugu, podjednako i na sjeveru naše zemlje.

Uz sve to, brzine vjetra su izuzetno male, a sparina je dosta izražena, što stvara, naglasio je, posebnu nelagodu kada je riječ o trenutnim vremenskim prilikama dosta rizičnim po zdravlje ljudi.

Nije novost

Krajinović navodi da ovaj toplotni val nije iznenađenje te podsjeća da je sezonska prognoza FHMZ-a ukazala upravo na to da će ovo ljeto biti toplije od prosjeka, s manjom količinom padavina, a da će jedan od rizika biti česti i intenzivni toplotni valovi.

- Juli je mjesec u kojem su izmjerene i najviše vrijednosti temperatura zraka u BiH. U Mostaru su 31. jula 1901. godine izmjerena 46,2 stepena. Prošle godine je oboren rekord u Zenici kada je izmjeren 41 stepen. U Sarajevu su 2021. godine zabilježena tri rekordna dana s 38,5 stepeni, tako da ovo što nam se dešava nije ništa novo i ništa što nismo iskusili tokom prethodnih godina - naglašava meteorolog.

Opasnost od požara

- U situacijama kada imamo dosta visoke vrijednosti temperature zraka duži period te izostanak padavina, rizici od pojave šumskih požara su ekstremno visoki. U takvim okolnostima građani se trebaju savjesno ponašati prema prirodi, jer 90 posto šumskih požara nastaje zbog nemara čovjeka - upozorava Krajinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.