TUZLANSKI KANTON

Projekti energijske efikasnosti u Banovićima

Okončan je i projekt termoizolacije i postavljanja energijski efikasne fasade na objektu JU OŠ Banovići

Sa sastanka u Banovićima. Fena

FENA

12.7.2024

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić prisustvovali su danas na više događaja u vezi s projektima energijske efikasnosti na području općine Banovići.

Tom prilikom, u društvu općinskog načelnika Bege Gutića obišli su projekte koji su u saradnji Općine s Vladom Tuzlanskog kantona realizirani iz budžeta za 2023. godinu. Za izgradnju energijski efikasne rasvjete, u okviru redovnih namjenskih sredstava za prošlu godinu izgrađena je energetski efikasna rasvjeta za šta je iz budžeta TK osigurano 87.900 KM.

Također, okončan je i projekt termoizolacije i postavljanja energijski efikasne fasade na objektu JU OŠ Banovići. Ovaj projekt implementiran je u okviru Akcionog plana energijske efikasnosti javnih objekata na području TK za 2023. godinu, a ukupna vrijednost ugovora iznosila je 105.618,24 KM.

- Vlada Tuzlanskog kantona je u protekle dvije i po godine u investicijske projekte uložila oko 15 miliona KM, od čega se dominantan dio odnosi na školske i uopće obrazovane objekte. Danas svjedočimo realizaciji jednog od takvih projekata. Drago mi je bilo čuti i od načelnika Gutića i od direktora OŠ Banovići da je u posljednje dvije godine, kao nikada do sada, investirano u školske objekte u Banovićima. Kako smo čuli u svim školskim objektima su, prema iskazanim prioritetima, urađeni određeni investicijski projekti i da su stvoreni puno bolji uslovi za rad. To je dokaz naše opredijeljenosti da uslove za školovanje naših najmlađih i za rad naših nastavnika učinimo što boljim. Svi ovi, ali i brojni drugi projekti pokazuju da s pravom možemo kazati da vodimo politiku ravnomjernog razvoja svih dijelova Kantona - kazao je premijer TK-a.

Također, danas je premijer istaknuo i obećanje da će Vlada iznaći način, i da već radi na tome, da gradi nekoliko novih školskih fiskulturnih sala na području našeg kantona.

- Jedna od njih bit će i sala u osnovnoj školi u Banovići Selu - najavio je Halilagić.

Projekti energijske efikasnosti na području Banovića, a time i zaštite okolice, te smanjenja zagađenja nastavljaju se i ove godine.

Načelnik Gutić i ministrica Ajšić danas su potpisali i novi Ugovor o kapitalnom transferu za sufinansiranje energijski efikasne rasvjete na području Banovića u ovoj godini. Time je, uz ranije osigurana sredstva iz Kantonalnog budžeta u iznosu od 96.600 KM, osigurano i dodatnih 148.029 KM, koji će također biti usmjereni na rekonstrukciju i širenje mreže energijski efikasne rasvjete u MZ Brezovača u Banovićima.

- Projekti kojima danas svjedočimo i Ugovor koji smo potpisali pokazuju da nastavljamo uspješnu saradnju s Kantonalnom vladom. Prezentacija okončanih projekata bila je prilika da pokažemo kako i u koje namjene smo potrošili dodijeljena sredstva. Jedno od opredjeljenja naše lokalne zajednice jeste proširenje mreže ulične rasvjete u svim mjesnim zajednicama i to na način da obnovimo i unaprijedimo rasvjetu gdje ona već postoji i da izgradimo novu rasvjetu gdje je trenutno nemamo. Općina je ove godine iz vlastitih sredstava osvijetlila oko tri km, tako da ćemo sa sredstvima koja dobijemo od Vlade TK osvijetliti dodatne kilometre puteva u Banovićima - kazao je načelnik Gutić, te pohvalio i aktivnosti Vlade TK u oblasti obrazovanja i nauke, gdje se, u skladu s iskazanim prioritetima, projektima ušlo u svaku školu u Banovićima.

Također, danas je u Banovićima, na lokalitetu zaštićenog pejzaža Konjuh, upriličeno i svečano otvorenje novoizgrađenih teniskih terena.

Izgradnja ovih sportskih terena realizirana je u okviru planirane sportsko-rekreativne zone "Zelenika", koju je prošle godine odobrila Vlada FBiH. Od ukupne vrijednosti projekta (120.000 KM) Federalna vlada je za njegovo sufinansiranje osigurala 90.000 KM, dok je preostalih 30.000 KM obezbijedilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Osim teniskih terena, regulacionim planom JU Zaštićeni pejzaž Konjuh na prostoru sportsko-rekreativne zone "Zelenika", planirana je i izgradnja košarkaškog i rukometnog terena, kao i velikog nogometnog terena.

- Ministarstvo je u proteklom periodu realiziralo mnogo projekata na području općine Banovići. Tu su projekti obnove i unapređenja javne rasvjete energijski efikasnom rasvjetom. Taj projekt nastavljamo i ove godine. Tu su i brojni projekti implementacije mjera energijske efikasnosti na školskim objektima, a završetak radova na obnovi fasade na OŠ Banovići primjer je takvih aktivnosti. Osim navedenog, otvorenje teniskih terena u zaštićenom pejzažu Konjuh pokazuje naše opredjeljenje za izgradnju i razvoj Zlače i Konjuha kao turističkog potencijala Tuzlanskog kantona. Teniski tereni su samo prva faza u razvoju ovog znatno većeg projekta koji je planiran Regulacionim planom ovog područja - kazala je Ajšić, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.