ŠOKANTNA USPOREDBA

Murat Tahirović okrivio supruge i majke žrtava iz Prijedora da nisu aktivne kao majke Srebrenice

Indirektno je i optužio majke i supruge ubijenih za nerad

Murat Tahirović. Facebook

N. H.

12.7.2024

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović u medijskom istupu uvrijedio je prijedorske Bošnjake, prozivajući majke i supruge ubijenih Bošnjaka u tom gradu, mjereći čije su žrtve veće - one u Prijedoru ili u Srebrenici. 

Indirektno je i optužio majke i supruge ubijenih za nerad. 

- Majke Srebrenice su napravile planetarni rezultat, zašto se Prijedorčanke ne čuju kao da su iz Srebrenice. Zato jer nisu napravile rezultat koji su napravile srebreničke majke, hrabro, odgovorno, sa jednim gardom koji je za svako divljenje i izvan granica Bosne i Hercegovine izuzetno prihvaćeno, prepoznatljivo, sa dubokim poštovanjem - kazao je prilikom gostovanja Tahirović.

Na ovo je reagirao historičar rodom iz Prijedora Jasmin Medić, čiji je otac ubijen na Korišćanskim stijenama. 

- Ti bi da ocjenuješ, Murate? Mogao bih danima sjediti i pisati o prijedorskim majkama. Onima, kao što je moja koja je sama othranila dvoje djece, onima koje su prijavljivali i svjedočile protiv ratnih zločinaca, onima koje su po cijelom svijetu govorile o zločinima počinjenim u Prijedoru i uzdignute glave opet hodaju tim Prijedorom, onima koje su se bez muževa vratile i bile upisane u onu "povratničku kategoriju". Sve one koje su uvijek dostojanstveno i ponosno se suočile sa životnim izazovima i dan-danas čekajući da im neko javi da im je pronađena kost sina. Ali neću. Neću jer živimo u sistemu, ovome 'postdejstonskom', koje je osobama poput Murata Tahirovića sve dalo. Dalo mu da javno govori i da ima udruženje koje se o zločinima pita. E takva jedna osoba izjavi ovu bizarnu rečenicu vrijeđajući prijedorske majke. Neću dalje ništa reći, znam samo jedno. Prijedorske majke kakve su, a da ih je država milovala finansijskim sredstvima koliko Tahirovića, do sada bi od Robne kuće "Patrija" napravile Memorijalni centar - napisao je Medić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.