PORUKE

Kavazović: Nadam se da je otvorenje Sinan-begove džamije znak obnove međuljudskih odnosa

Sve otkako je izgrađena 1570., do 1992. stajala je uspravno, zanosna i ponosna u svojoj ljepoti i dostojanstvu

Reis ef. Kavazović: Važan događaj za cijelu državu. Fena

FENA

12.7.2024

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izjavio je danas kako je svečano otvorenje Sinan-begove džamije u Čajniču veliki događaj, ne samo za ovaj grad i ovaj kraj, već za cijelu državu i sav njen narod.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, vjerskim i državnim zvaničnicima, te gostima iz Republike Turske i drugih susjednih država, Kavazović je podsjetio kako je Sinan-begova džamija spadala među deset najmonumentalnijih potkupolnih džamija u bivšoj Jugoslaviji.

Također, ova džamija je po svojoj arhitekturi i umjetničkom ukrasu, te uređenosti građevinske cjeline, spadala u sami vrh bh. džamija, uz Aladžu u Foči, Ferhadiju u Banjoj Luci, Gazi Husrev-begovu u Sarajevu i nekoliko drugih.

- Sve otkako je izgrađena 1570., do 1992. stajala je uspravno, zanosna i ponosna u svojoj ljepoti i dostojanstvu, vršila svoju ulogu i ljude odgajala na visokim moralnim načelima i visokim načelima kulture - naveo je on.

Podsjetio je da je džamiju izgradio čovjek toga kraja i uvakufio je za opće dobro.

- Sinan-beg je jedan od najvećih vakifa Bosne, a budući je sin ove zemlje, u kojoj žive različite vjerske zajednice, na svom vakufu dao je izgraditi i pravoslavnu crkvu, kako to nalazimo u historijskim dokumentima. Džamija je 422 godine kasnije, sa svim pratećim građevinskim objektima, minirana i potpuno porušena. Bosna je tada doticala dno i na njenoj površini isticali su se ljudi s dna, čija priroda nije podnosila ljepotu i sklad. Džamija je izgrađena kada su Bosnom upravljali graditelji, moralne veličine, dobrotvori i humanisti; porušena je kad su na nju nasrnuli mračni i destruktivni ljudi, skloni zlu, srcā ispunjenih mržnjom - kazao je reisu-l-ulema.

Izrazio je nadu da je svečanost otvorenja džamije znak bh. obnove, prije svega moralne i mentalne, a potom i svake druge, naročito obnove međuljudskih odnosa.

- Danas Čajniču poklanjamo ovaj arhitektonski dragulj. Činimo to s radošću i otvorenog srca. Ovaj dragulj pripada cijelom gradu, svakom njegovom stanovniku, i cijeloj Bosni – kazao je Kavazović.

Zahvalio je Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske, koja je u cijelosti finansirala projekt, turskom narodu i predsjedniku Redžepu Tajibu Erdoganu (Recep Tayyip Erdogan), javlja MINA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.