TEK OZBILJNO SHVATAJU

Sankcije sve jače pogađaju firme u RS, neki spas traže u preregistraciji

Nisu u problemu samo sankcionisane kompanije već kompletna privreda u RS

Milorad Dodik. Armin Durgut/PIXSELL

N. Aj.

13.7.2024

Za razliku od ranijeg perioda, kada američke sankcije u RS nisu ozbiljno shvaćene, vlasnici sankcionisanih kompanija sada se hvataju za glavu. Poslovanje im je dovedeno u pitanje, pa rješenja traže u preregistraciji firmi. Međutim, nisu u problemu samo sankcionisane kompanije već kompletna privreda u RS.

Osim američkih, ugovore o saradnji sa sankcionisanim firmama iz RS raskidaju i kompanije iz regiona. Najnoviji primjer je crnogorska državna kompanija „EPCG Solar Gradnja“, iz koje su firmu „Kaldera“ obavijestili da raskidaju saradnju, jer, kako kažu, svjesni su rizika koje nose sankcije State Departmenta, pa ne žele da poslovanje dovedu u opasnost. U sankcionisanim firmama rješenje vide u preregistraciji. "Infinity grupa" se gasi, a osniva se novo preduzeće – "Invictus Tehnology", prenosi Federalna.

- U spas ovog kompletnog sistema krećemo s jednim velikim opterećenjem u smislu rashoda i kredita, jer je kompanija zaustavljena u trenutku velikih investicija. To nam značajno otežava okolnosti, ali smo uspjeli da napravimo dogovor da se svi krediti uredno vrate i da ni u jednom trnutku ne bude ugrožen nijedan naš klijent - istakao je Bojan Vujić, predsjednik uprave "Infinity International Group".

Neke od sankcionisanih firmi ranije su pristupile preregistraciji, ali time nisu izbjegle sankcije, već su se i novosonovane kompanije našle na crnoj listi. Zato iz Američke ambasade u BiH upozoravaju da se registracijom novih poslovnih subjekata sankcije ne mogu izbjeći, već da je to novi rizik.

- Ako se kompanija nastavi baviti nezakonitim, korumpiranim ili antidejtonskim aktivnostima, ili pruža pogodnosti sankcionisanoj kompaniji ili pojedincu ili prima pogodnosti od njih, promjena imena ili vlasnika kompanije nije dovoljna da se izbjegnu sankcije - poručeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Nisu u problemu samo sankcionisane kompanije, već cijela privreda, upozoravaju ekonomisti.

- Ekonomija je u sistemu spojenih posuda. Ako imate kooperante u regionu. Ako jedna firma iz konzorcijuma ispadne iz sistema, nikome nije dobro - ističe Aleksandar Ljuboja, generalni sekretar Područne privredne komore Banja Luka.

Najveći problem je gašenje bankovnih računa. Važeći zakoni ne štite pravne subjekte i banke im nesmetano mogu ugasiti račune, objašnjava advokatica Dejana Đurić. Jedino rješenja je u donošenju novog zakona, tvrdi ona.

- Za fizička lica imamo zaštitu koja je propisana Zakonom o unutrašnjem platnom prometu i Zakonom o bankama. Tako da je prijedlog da se u nekom narednom periodu izmijeni zakonska regulativa na način da se propišu uslovi pod kojim se ti ugovori mogu raskidati i da to budu realni uslovi, a ne da nas ograničavaju sankcije drugih država - rekla je Đurić.

Podsjećamo, OFAC je uveo sankcije firmama i pojedincima koji se dovode u vezu s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS. Dodik, ali i članovi njegove porodice su na listi sankcionisanih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.