OBRAZOVANJE

U sarajevskoj Općini Hadžići slab interes za gimnazije: Djevojke masovno upisuju bravarski i stolarski zanat

Žene su preciznije, temeljitije, rade sa više ljubavi, i ranijih godina bilo je više djevojaka na zanatima, i opravdale su visoke ocjene iz prakse

Srednjoškolski centar Hadžići: Djevojke odlični bravari, stolari.... Avaz

R. Balić

13.7.2024

Dok je, ne tako davno, gimnazija bila hit, gdje se tražilo mjesto više, posljednji godina u Hadžićima je jagma za zanatima. Od 24 mjesta, u gimnaziju je upisana tek polovina učenika, njih 12. Međutim, zanati su ekspresno brzo popunjeni.

Postalo tradicija

- U Hadžićima je tradicija da se upisuju zanati. Sve smo popunili. Jagma je bila za bravara i stolara, gdje se daju stipendije, ali i za ostala zanimanja: automehaničar, plinski vodoinstalater, prodavač, frizer, kuhar i ostala zanimanja, posebno CNC tehnologa. U devet odjeljenja, od planiranih 216 upisali smo 204 učenika. Ostalo je još 12 mjesta za gimnaziju i tu ćemo vidjeti šta dalje – kazao nam je direktor škole Admir Bašić.

Tako, naprimjer, od 12 učenika u odjeljenju bravara, četiri su djevojke. Djevojaka ima i na zanimanju stolara, montera suhe gradnje, i danas se ne prave razlike između, takozvanih, muških i ženskih zanimanja.

Profesor Fikret Čović s učenicom Lejlom Jahić. Avaz

Ono što smo prošle godine, prilikom posjete ove škole, čuli od Fikreta Čovića, profesora praktične nastave, djevojke su veoma dobre učenice, i u mnogim elementima nadmašile su kolege.

- Žene su preciznije, temeljitije, rade sa više ljubavi. I ranijih godina bilo je više djevojaka na zanatima, i opravdale su visoke ocjene iz prakse – kazao je profesor Čović.

Frizerski zanat

Još jedna interesantan podatak je da su učenice koje su upisale frizerski zanat po ocjenama mogle upisati na bilo koji smjer tehničke škole četvrtog stepena. Mada je jagma za budućim majstorima kod nas velika, praksa je pokazala da mnogi od njih poslije završenog školovanja odlaze vani, posebno u Njemačku i Austriju, gdje su uslovi za rad, ali i zarade, mnogo bolji.

Deficitarna zanimanja

Prema istraživanju tržišta rada u FBiH koje je proveo Federalni zavod za zapošljavanje, deficitarna zanimanja u 2023. godine su: prodavač - trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač - varilac, telefonist - call centar operater, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i mašinski tehničar.

Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.