VREMENSKA PROGNOZA

Paklene vrućine u BiH ne jenjavaju: Temperatura i do 42 stepena

U Sarajevu sunčano i vruće

I dalje visoke temperature. A. Bešić

Z. K.

15.7.2024

U našoj zemlji danas sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući izolovani lokalni pljuskovi. Vjetar slab u Hercegovini uglavnom jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu 41 stepen.

U Sarajevu sunčano i vruće. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 36 stepeni.

U utorak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u ponegdje na istoku i sjeveru Bosne su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 29, a dnevna od 34 do 41 stepen.

U srijedu sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 31 do 37, na jugu 40 stepeni.

Nastavlja se period neuobičajeno visokih temperatura, što će uz povremeno povećanu naoblaku i sparno vrijeme, kod osjetljivih osoba dovesti do jačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Neophodno je prilagoditi aktivnosti svježijim i ugodnijim dijelovima dana, provoditi mjere zaštite od vrućine, te pratiti i pridržavati se uputa savjetodavnih službi. Opšta slika će biti najlošija na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.