NA LISTAMA 200 PACIJENATA

Direktor UKC-a Tuzla Šekib Umihanić za "Avaz": Onkološki pacijenti bit će u još težoj situaciji

Kolege iz Zenice najavile smanjenje broja prijema pacijenata na radioterapiju, a u augustu i potpunu obustavu prijema, kaže Umihanić

Umihanić: Provođenje radioterapije. Avaz

Alen Bajramovic

15.7.2024

Aparati za radioterapiju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla van upotrebe su od 17. februara prošle godine, nakon što je njihovu upotrebu zabranila Regulatorna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost BiH. Punih 17 mjeseci ovu vrstu zdravstvene usluge onkološki pacijenti moraju tražiti u drugim kliničkim centrima, pa se s velikom pažnjom prati ishod novog, četvrtog javnog poziva za nabavku nove opreme. Podsjetimo, tri javna poziva prethodno su poništena zbog žalbi nezadovoljnih ponuđača.

Ovise im životi

- Naši pacijenti upućuju se na taj tretman u Mostar, Banju Luku i Zenicu. Kolege iz Zenice najavile su smanjenje broja prijema pacijenata na radioterapiju, a u augustu i potpunu obustavu prijema. Sarajevo još nije u mogućnosti primiti naše pacijente zbog instalacije opreme za radioterapiju, tako da se u narednom periodu očekuje znatno pogoršanje situacije kada je riječ o organizaciji provođenja radioterapije za pacijente iz TK. Zbog toga apeliram da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Ministarstvo zdravstva FBiH što hitnije reagiraju u iznalaženju adekvatnog rješenja za novonastalu situaciju - kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“ Šekib Umihanić.

Na listama čekanja je gotovo 200 pacijenata, a svake sedmice registrira se i priliv novih. Profesor Umihanić pojašnjava da grupa od 120 pacijenata, koja je prošla konzilij UKC-a Tuzla, čeka termin za prvi pregled u nekom od kliničkih centara i određivanje termina zračenja. Druga grupa čeka na termin radioterapije, a treća je već započela terapiju.

Evidentno je da njihovi životi zavise od javnog poziva za kupovinu linearnog akceleratora, CT simulatora i sistema za planiranje u radioterapiji, vrijednog 10 miliona KM, koji traje do 21. augusta. Rukovodstvo UKC-a Tuzla još nema podatke o prijavama.

UKC Tuzla: Pacijenti se pate. Avaz

Otvaranje ponuda

- Prema odredbama Zakona o javnim nabavkama, tenderska dokumentacija objavljena na Portalu javnih nabavki BiH mora biti dostupna minimalno 45 dana od dana objavljivanja. Tek nakon što prođe taj period, zakazuje se dan otvaranja ponuda, a praksa je da se ponude dostavljaju neposredno prije samog otvaranja - pojašnjava direktor Umihanić.

Medicinska oprema

On apelira na pokretanje izmjena propisa kada je riječ o nabavci medicinske opreme i lijekova neophodnih za život i zdravlje ljudi.

- Za sektor zdravstva treba uvesti sistem kvalifikacija, koji je omogućen sektorskim ugovornim organima. Ovo bi omogućilo da se izvrše kvalifikacije s onim ponuđačima koji imaju odobrenja za uvoz i koji su registrirali medicinsku opremu koja se nabavlja. Tako bi se bitno skratilo vrijeme nabavke i onemogućile žalbe “profesionalnih žalitelja” - ističe prof. dr. Šekib Umihanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.