ZA GRAĐANSKE ZASLUGE

Spahić: Odlikovanja ove kategorije golema su čast za svakog pojedinca

Odlikovanja ove kategorije golema su čast za svakog pojedinca

Ambasadorka Španije u Bosni i Hercegovini Teresa Lizaranzu. Fena

FENA

16.7.2024

Ambasadorka Španije u Bosni i Hercegovini Teresa Lizaranzu, uime kralja Felipea VI, uručila je Orden za građanske zasluge Edini Spahić, Đani Šehu i Mirzi Redžepagiću, u prisustvu predstavnika institucija i kulturnih inicijativa u Bosni i Hercegovini s kojima Ambasada Španije sarađuje.

Orden za građanske zasluge ustanovio je kralj Alfonso XIII 1926. godine i dodjeljuje se španskim i stranim državljanima za njihov izuzetan doprinos. U slučaju ovih triju odlikovanja, dodijeljena su za doprinos širenju španskog jezika i kulture te jačanju kulturnih veza između Španije i Bosne i Hercegovine.

Edina Spahić doktorirala je na univerzitetu Complutense u Madridu iz polja lingvističkih znanosti, vanredna je profesorica španskog jezika na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

- Odlikovanja ove kategorije golema su čast za svakog pojedinca. Obavezuju nas da nastavimo raditi sa jednakim entuzijazmom, a u mom konkretnom slučaju odlikovanjem nije zatvorena ni jedna etapa mog profesionalnog razvoja, sasvim suprotno ovo divno putovanje proučavanja i podučavanja španskog jezika i kulture otvara nove vidike i projekte kojima se iznimno radujem – kazala je Spahić u izjavi za Fenu.

U svom istraživačkom radu osim studija o suvremenom španskom jeziku bavi se i teorijom prevođenja te sefardistikom. Objavila je preko dvadeset znastvenih radova.

U suradnji sa Historijskim arhivom grada Sarajeva vodila je projekt Digitalizacija i publikovanja ličnog fonda sefardske književnice Laure Papo Bohoreta, te uredila tri izdanja Rukopisa Laure Papo Bohoreta.

Jedna je od članica projekta Demolingvistika španskog jezika u Evropi kojeg je Fondacija “Duques de Soria” nagradila i proglasila najperspektivnijim projektom iz oblasti hispanistike za 2024. godinu. Stalna je članica Centra za leksikologiju i leksikografiju ANUBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.