FEDERALNA MINISTRICA

Pozder potpisala nove ugovore: Za projekte upravljanja otpadom u Živinicama i Lukavcu 391.000 KM

Radi se o projektu u sklopu sanacije i zatvaranja općinskih odlagališta komunalnog otpada

Pozder potpisala nove ugovore. Federalno ministarstvo okoliša i turizma

FENA

16.7.2024

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je u utorak ugovore za "Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima - Akcioni plan Strategije okoliša", koji je utvrđen proračunom Federacije BiH za 2024. godinu.

Riječ je o podršci projektima upravljanja otpadom u Živinicama i Lukavcu, ukupne vrijednosti 391.000 KM, izvijestilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Ministrica Pozder je s gradonačelnikom Lukavca Edinom Delićem potpisala ugovor za financiranje projekta "Sanacija i zatvaranje postojeće deponije komunalnog otpada Grada Lukavac i izgradnja pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja otpada", u iznosu od 141.000 KM.

Radi se o projektu u sklopu sanacije i zatvaranja općinskih odlagališta komunalnog otpada i prilagođavanja regionalnom konceptu upravljanja otpadom na području Federacije BiH.

Također, ministrica Pozder je potpisala ugovor s direktorom Javnog poduzeća "Eko-Sep" d.o.o. Živinice Selmirom Šljivićem za financiranje projekta "Nabavka radne mašine - kombinirke za manipuliranje s otpadom na odlagališnoj plohi nove Regionalne deponije JP 'Eko-Sep' u Živinicama", u iznosu od 250.000 KM.

Ministrica Pozder tom je prigodom istaknula opredjeljenje Federalnog ministarstva za razvijanje modernih odlagališta otpada.

- Mi radimo na Federalnom planu upravljanja otpadom i strateški želimo upravljati procesima. Podrška za ova dva vrijedna projekta na sjeveroistoku naše zemlje je u pravcu razvoja modernih odlagališta otpada. Uvećali smo ovogodišnji proračun za ove namjene, a kako budu realizirani projekti i spremnost da se prave novi kvalitetni projekti, mi ćemo tražiti veći proračun u 2025. godini - kazala je ministrica Pozder.

Dodala je kako su i Lukavac i Živinice sredine koje imaju industriju, brojno stanovništvo, pa samim tim i velike izazove s odlaganjem otpada.

- Nadam se da će podrška s federalne razine vlasti pomoći da ove lokalne zajednice budu efikasnije u ovoj oblasti i zaštiti životne sredine – poručila je Pozder.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.