REAKCIJE

Borenović tvrdi da je u budžetu BiH predviđeno 100 miliona KM za zgradu UIO koja će biti kupljena od Dodikovog kuma

Vidimo da novca ima za privilegije, za javne nabavke, nova zapošljavanja, pa čak i za nekima iz vladajuće koalicije "mrske" institucije BiH

Borenović: Tenzije se smirile bar za dan. Fena

E. Ć.

16.7.2024

Bar na jedan dan su se smirile tenzije, prestali su sukobi, prestalo je zveckanje oružjem, čak su i dronovi prizemljeni, jer se usvaja budžet u rekordnom iznosu od preko milijardu i 350 miliona KM, što je najveći iznos postdejtonskoj BiH, a velika stvar za vladajuću koaliciju. 

Rekao je ovo predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović tokom današnje diskusije o budžetu institucija BiH, ističući da je o budžetu za ovu godinu besmisleno govoriti u julu mjesecu, kada se usvaja po hitnom postupku i kada nema prava na ulaganje amandmana.

- Vidimo da novca ima za privilegije, za javne nabavke, nova zapošljavanja, pa čak i za nekima iz vladajuće koalicije "mrske" institucije BiH. Povećan je iznos za i za Ustavni sud BiH i za Tužilaštvo BiH i za Sud BiH, zajedno u iznosu od skoro 4 miliona KM, za OBA 5 miliona KM, a predviđa se i zapošljavanje više od 2000, vjerovatno privilegovanih, ljudi u zajedničke institucije – naveo je Borenović.

Borenović kaže da je šlag na tortu činjenica da je ovim budžetom predviđen iznos novca koji je potreban za kupovinu "kumovske zgrade“.

- Namirit će 100 miliona KM kako bi se za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje kupila zgrada u Banjoj Luci od kuma Milorada Dodika. Na tom iznosu bi pozavidjele i zemlje regiona, a bogami i Evropske unije. 

I vidimo da može biti dogovora, kompromisa, saradnje, da može biti "mir, mir, mir, niko nije kriv“ kada treba kupiti kumovsku zgradu za 100 miliona KM i tada kolegama iz SNSD, Trojke i HDZ sve može stati pod kapu. Alal vera i aferim! – poručio je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.