KRŠENJE USTAVA BIH

Zvizdić pred Ustavnim sudom BiH zatražio ocjenu ustavnosti Izbornog zakona RS

To je direktni udar na suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Denis Zvizdić. MINA

N. Aj.

17.7.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić predao je zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske s prijedlogom privremene mjere.

- Spornim zakonom se oduzimaju nadležnosti Centralnoj izbornoj komisiji BiH i reguliše materija koja je propisana državnim Izbornim zakonom čime se de facto stvara paralelni pravni poredak. Smatram da je to direktni udar na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine jer je jedinstveni izborni sistem izraz jedinstvene države - naveo je Zvizdić u objavi na društvenim mrežama.

Dodao je da su spornim zakonom direktno prekršene odredbe Ustava BiH koje reguliraju demokratska načela, sistem vladavine prava i odredbe Ustava BiH koje govore o obavezi entiteta da se podvrgavaju propisima BiH i odlukama institucija BiH.

- Ranija praksa Ustavnog suda BiH u istim ili sličnim predmetima jasno pokazuje da je riječ o neustavnom zakonu, i to je vrlo detaljno argumentirano u zahtjevu za ocjenu ustavnosti. Isto tako, potrebno je pored samog teksta spornog Zakona imati u vidu namjeru i kontekst usvajanja Izbornog zakona RS.

Naime, usvajanje Zakona uslijedilo je nakon što je visoki predstavnik donio izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim se jača integritet izbornog procesa u BiH, nakon čega su vlasti u bh. entitetu RS odmah pristupile izradi novog Izbornog zakona RS kojim namjeravaju razvlastiti državnu izbornu komisiju i regulisati - onako kako to odgovara vladajućoj koaliciji u entitetu RS - sva pitanja izbornog procesa - istakao je Zvizdić.

Narodna skupština Republike Srpske je u aprilu usvojila Izborni zakon RS. Nakon što je Klub Bošnjaka u Vijeću Naroda RS uložio veto, pokrenuvši mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa (VNI), Ustavni sud RS zaključio je da VNI Bošnjaka nije povrijeđen.

Nakon toga Izborni zakon RS je objavljen u "Službenom glasniku RS" čime je stupio na snagu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.