NE ODUSTAJE

Ramo Isak ignoriše CIK i Sud BiH: Prijeti mu zabrana kandidature stranke na izborima!?

CIK je kaznio Ramu Isaka sa 6.000 KM i naložio uklanjanje videospota ove političke stranke s društvenih mreža Rame Isaka i Youtube kanala Snage naroda

Ramo Isak. Fena

17.7.2024

Sud BiH odbio je žalbu političkog subjekta Snaga naroda na kaznu CIK-a zbog preuranjene kampanje.

Naime, CIK je kaznio Ramu Isaka sa 6.000 KM i naložio uklanjanje videospota ove političke stranke s društvenih mreža Rame Isaka i Youtube kanala Snage naroda.

Presuda je postala pravosnažna nakon presude Suda BiH 15. jula.

- Odlukom se nalaže političkoj stranci Snaga naroda i Rami Isaku, federalnom ministru unutrašnjih poslova i predsjedniku ove političke stranke, da s društvenih mreža Facebook i Instagram te You Tube kanala Snaga naroda uklone sporni audio-video spot za koji je CIK izrekla novčanu kaznu, te da sve pristalice i kandidate ove političke stranke za predstojeće Lokalne izbore 2024. obavijeste da su dužni da se suzdrže od javnog oglašavanja i vođenja izborne kampanje u elektronskim, onlajn i štampanim medijima i putem društvenih mreža ili bilo kojeg oblika javnog oglašavanja kampanje prije zvaničnog početka izborne kampanje - naveli su iz CIK-a.

Snaga naroda je uputila žalbu Sudu BiH, gdje su naveli da je nalog CIK-a za brisanje spota pokušaj cenzure, no to je odbijeno.

Spot i dalje dostupan. Screenshot

Dva dana nakon izricanja presude Suda BiH spot je i dalje javno dostupan na Youtubeu, ali i na Facebook profilu Rame Isaka, čime ova stranka rizikuje da se povuče ovjera te stranke.

- Inače, u pravilu, kada Centralna izborna komisija BiH po istom prekršaju sankcionira istog političkog subjekta, svaka naredna sankcija, odnosno novčana kazna je veća, uz napomenu da Centralna izborna komisija BiH ima mogućnost da izrekne i druge sankcije predviđene u članu 6.7 Izbornog zakona BiH kao što je uklanjanje imena kandidata s kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu i poništenje ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata - naveli su ranije iz CIK-a BiH za "Avaz".

Presuda Suda BiH. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.