"SNAGA NARODA"

CIK BiH kaznio Ramu Isaka zbog objavljenog spota: Video najavljivan kao da je riječ o sadržaju "Zvezda Granda"

Bakalar je stava da je za ovu objavu napravljena široka PR priča vođena, vjerovatno, vizijom da je i negativna reklama reklama

Screenshot / Youtube

D. R.

9.7.2024

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu izrekla kaznu u iznosu 6.000 KM političkom subjektu Snaga naroda i predsjedniku ove stranke koji je i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Rami Isaku za spot objavljen na društvenim mrežama, za koji je utvrđeno da predstavlja preuranjenu izbornu kampanju, i naložila povlačenje ovog spota.

CIK, rečeno je na sjednici, nije uspio dokazati da spot predstavlja govor mržnje i zloupotrebu resursa. Član CIK-a Željko Bakalar konstatirao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcioniranje, ali da je visina kazne nedovoljna.

- Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiona - istaknuo je Bakalar.

Svjesno kršenje zakona

Prema njegovim riječima, dobijena izjašnjenja stranke, Isaka i MUP-a FBiH u kojima se pozivaju na odredbe Izbornog zakona prilično su sinhronizirana.

- Mislim da je urađena priprema ekskulpacije /opravdanja/ po drugim osnovama - ocijenio je Bakalar, koji je naveo da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju “Zvezda Granda”, govori da se svjesno išlo u kršenje zakona.

Bakalar je stava da je za ovu objavu napravljena široka PR priča vođena, vjerovatno, vizijom da je i negativna reklama reklama.

- Broj pregleda i komentara u javnosti svjedoče da je svrha postignuta, a svrha novčane sankcije od 6.000 KM neće imati odgovarajući efekat - zaključio je Bakalar.

Predsjedavajuća CIK-a Irena Hadžiabdić smatra da je izrečena sankcija adekvatna učinjenom djelu koje je Komisija uspjela dokazati.

Spot sniman u nekoliko gradova

Pjesma i video-spot o Rami Isaku, federalnom ministru unutrašnjih poslova i predsjedniku stranke Snaga naroda, objavljen je na zvaničnom YouTube kanalu ove stranke, te društvenim mrežama Facebook i Instagram, kao i na Isakovim društvenim mrežama.

Spot je sniman u nekoliko gradova, između ostalog, u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i do sada je na YouTube kanalu stranke zabilježio 273.000 pregleda.

Kazne i PDP-u, HDZ-u, Laburističkoj stranci i subjektu “Možemo bolje”

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je novčano kaznila i druge političke subjekte za preuranjenu izbornu kampanju za ovogodišnje lokalne izbore.

PDP je kažnjen sa 9.000 KM, odnosno po 3.000 KM za objave na Facebook stranici banjalučkog PDP-a sa tri skupa nazvana “Saborovanja domaćina” na kojima je bio prisutan Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika Banja Luke.

HDZ BiH kažnjen je sa 3.000 KM za preuranjenu izbornu kampanju njenog pristalice, načelnika Novog Travnika Stjepana Duje.

Istim iznosom sankcionisana je Laburistička stranka za objavu na Facebooku na kojoj se promoviraju radovi u Velikoj Kladuši, dok je politički subjekt “Možemo bolje” dužan da plati kaznu od 4.000 KM za preuranjenu i sponzoriranu, plaćenu izbornu kampanju na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.