FEDERALNI MINISTAR

Hrnjić za "Avaz": Ako Dom naroda ne usvoji Strategiju, poljoprivrednici ostaju bez 48 miliona KM

Bit ćemo prinuđeni da izmijenimo program novčanih podrški i prilagodimo ga ranijim strategijama, koje predviđaju manji iznos

Fena

Alen Bajramovic

17.7.2024

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH u aprilu usvojio Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH 2021-2027. godina, ovaj dokument na dnevnom je redu sutrašnje sjednice Doma naroda. Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić očekuje da delegati podrže ovaj strateški dokument, te naglašava da je on usklađen s ranije usvojenom Strategijom razvoja FBiH.

- Izvršene su široke konsultacije sa zainteresiranom javnošću, poljoprivrednicima, predstavnicima akademske zajednice, zakonodavne vlasti i brojnim drugim subjektima. Ako Strategija ne bude usvojena, Ministarstvo će biti prinuđeno da izmijeni program novčanih podrški i prilagodi ga ranijim strategijama, koje predviđaju manji iznos novčanih podrški za ovu godinu. Konkretno, to bi značilo da bi poljoprivrednici Federacije BiH u ovoj godini ostali bez 48 miliona KM sredstava namijenjenih za razvoj i unapređenje poljoprivrednih gazdinstava. Apeliram da delegati uvaže važnost usvajanja nove strategije poljoprivrede, kako bi se osigurali bolji uvjeti za razvoj i podršku poljoprivrednicima u FBiH - kazao je Hrnjić za “Avaz”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.