NAKON DANAŠNJEG ROČIŠTA

Dodik se žalio što nema klime u Sudu BiH, ponovo vrijeđao Majke Srebrenice

Sve ovo što smo vidjeli danas je bilo politički proces, tvrdi Dodik

Dodik: Obratio se u Istočnom Sarajevu. Dejan Rakita / Pixsell

E. Ć.

17.7.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik održao je konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu nakon ročišta održanog u Sudu Bosne i Hercegovine.

Dodik se u obraćanju požalio "da u Sudu BiH nema klime i pitao se zašto i na taj način ponižavaju Srbe".

- Sve ovo što smo vidjeli danas je bilo politički proces. Pokušaj da se ukaže na tu činjenicu završava tako da se ne da razgovarati o tome. 

Značajan dio besmisla pokazan je i danas. Moja odbrana koja je trebala da pobije, ono što je Tužilaštvo iznijelo kao optužujuće razloge, nije imali osnove da to radi. Stiče se utisak da se stvara atmosfera svršenog čina - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio kako "Zapad ne poštuje srpske žrtve", te je komentarisao posjetu Delegacije EU vojnom groblju u Bratuncu.

- Sada ja treba da budem njima zahvalan zato što su došli tamo gotovo krijući se. Gdje ste bili kada smo mi bili tamo i zvanično obilježavali taj događaj. Mogli ste ići u Potočare, ali ste Bratunac zaobišli - rekao je Dodik.

On je ponovo vrijeđao Majke Srebrenice, nazivajući ih "isključivo političkom organizacijom".

- Majke Srebrenice su isključivo politička organizacija, jer i oni su napadali delegaciju EU. Oni misle da je njihova bol iznad boli bilo koga drugoga. Žao mi je zbog svega, ali ako su one ušle u sferu politike, onda je to moje polje i imam pravo da im odgovorim - naveo je Dodik.

Tokom obraćanja u Istočnom Sarajevu osvrnuo se i na američke sankcije.

- Tamo piše da ovo nije kazna, ovo je očekivanje da će se oni promijeniti. Na najstrašniji mogući način su nas kaznili. Šta oni misle - da mogu sve raditi? Tamo šef kancelarije odlazi od banke do banke i prijeti "Amerika ako čuje da to radite, bit će ovako ili onako". Taj će biti vrlo brzo nogiran - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.