BILJEŽE DOBRE REZULTATE

Tim grada Barcelone će dobre prakse u borbi protiv nasilja u porodici podijeliti sa KS

Delegaciju Grada Barcelone su činili predstavnici policijskih, socijalnih i obrazovnih institucija tog grada

Bore se protiv nasilja u porodici. FENA

FENA

17.7.2024

Ministrica za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica bili su domaćini delegaciji Grada Barcelone koju su činili predstavnici policijskih, socijalnih i obrazovnih institucija tog grada, a koji se bave preveniranjem i borbom protiv nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Intenzivna saradnja

Efikasne mjere i dobri rezultati koji nadležni Grada Barcelone bilježe u ovoj globalno aktuelnoj problematici bili su i povod da resorno ministarstvo socijalne zaštite inicira intenzivnu saradnju u svrhu educiranja naše policije i socijalnih službi kao stručno osposobljenih institucija u borbi protiv ove vrste nasilja.

Kako je istaknuto, Barcelona ima dobro organiziran koncept edukacije, prepoznavanja, preveniranja i djelovanja u svim oblicima rodno zasnovanog nasilja te je spremna podijeliti svoja iskustva i prakse u toj oblasti.

Dobri rezultati

- Ovdje smo da u kontaktu sa ljudima koji se bave ovim problemima, od policijskih timova, socijalnih službi te obrazovne zajednice identificiramo koje vrste edukacije mogu vama biti od najveće koristi. Dogovaramo i sa vašim Univerzitetom moguće opcije implementacije takvih edukacija. Početak učenja o rodno zasnovanom nasilju počinje u osnovnim školama, mi smo to uspjeli uraditi, i to je dalo dobre rezultate. Spremni smo naša iskustva podijeliti sa vama - poručili su gosti iz Barcelone.

Fokus će biti stavljen i na edukaciju policijskih timova i inspektora u prepoznavanju nasilja, pristupu takvom nasilju i tretiranju žrtve, saopćeno je iz Službe za protkol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.