NIJE SE ŠTEDJELO

ZPR Agencija dobivala velike iznose za hvalospjeve: Fadil Novalić narodnim parama kupovao slavu

Trošenjem sredstava pokušavao se podići kredibilitet Novalića, koji je na sjednice Vlade FBiH dolazio iz Suda BiH, odnosno s ročišta

Novalić: Osuđen na četiri godine zatvora. Avaz

18.7.2024

Vlada Federacije BiH posljednje dvije godine mandata američkog crnolistaša, a sada već zatvorenika Fadila Novalića nije štedjela novac za popravljanje imidža, odnosno onoga što se nije moglo popraviti.

Za dvije godine je, pod izgovorom unapređenja transparentnosti, potrošeno 814.905 KM, a sve to je služilo kako bi se pokušao dići kredibilitet Fadila Novalića, koji je tada na sjednice Vlade FBiH dolazio s ročišta.

Sredstva je dobila ZPR Agencija Zinaide Jamakosmanović u svrhu "Transparentnosti rada Vlade FBiH u implementaciji reformskih procesa“, gdje se navodi da je izvršenje tih sredstava 807.020,86 KM.

Agencija ZPR u više navrata dobivala sredstva Vlade. Avaz

Tako je ova agencija pokušavala "oprati“ Fadila Novalića, kojem je već tada prijetio zatvor, ne bi li pod pritiskom javnosti podleglo i pravosuđe. Ipak, ova skupa investicija se nije pokazala uspješnom, jer je Fadil Novalić zbog kupovine kineskih respiratora u vrijeme pandemije koronavirusa osuđen na četiri godine zatvora.

Izdata potvrda

U maju prošle godine sekretarica Vlade FBiH Edita Kalajdžić, i prethodne i sadašnje Vlade FBiH, ZPR Agenciji je izdala i potvrdu da je bila angažirana od Vlade FBiH, a u svrhu prijave na nove javne pozive za usluge na polju odnosa s javnošću.

Inače, Edita Kalajdžić je poznata i iz Viber grupe za nabavku kineskih respiratora, gdje je pisala poruku "Seb. zove“, što se odnosilo na tadašnju direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović.

Kalajdžić: Bila bliska Novaliću, robijaš je zvao „bebo“. Vlada FBiH

Ured za reviziju institucija FBiH je za 2021. godinu izdao mišljenje s rezervom, a godinu kasnije revizori su konstatirali da je nabavka usluga izvršena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali brojne primjedbe su ponovljene i u novom izvještaju te do danas su ostale bez konačnog odgovora.

Iako se njime revizori nisu bavili, suštinsko pitanje u medijima i javnosti je zašto su Vladi FBiH, s njenim Uredom za informiranje, ali i medijima koji joj svakodnevno stoje na raspolaganju, uopće bili potrebni vanjski saradnik i toliki trošak u teškim godinama pandemije koronavirusa i njenih posljedica.

Organizacija događaja

ZPR Agenciji je Vlada FBiH sredstva avansno uplatila u januaru 2022. godine. Ovaj novac Novalićeva vlada investirala je u “poboljšanje razumijevanja građana o značaju i dobrobiti reformskih procesa”, “povećanje dostupnosti relevantnih informacija” i pokušaje da se “relevantni podaci na adekvatan način objedine u razumljivo oblikovane informacije i sadržaje”.

Vlada FBiH se rasipala novcem. Avaz

Tim ZPR Agencije, kako je navedeno u izvještaju, plasirao je 122 objave u većem broju bh. medija. Među izvršenim uslugama su i “plasmani intervjua” s Novalićem, te bivšim federalnim ministrima i drugim zvaničnicima. O namjenskom utrošku sredstava trebala je brinuti komisija s troje uposlenika Generalnog sekretarijata, kojima je isplaćena naknada za rad u neto iznosu od 7.200 KM.

- Prema prezentiranoj dokumentaciji i izvještajima komisije, utvrdili smo da je za svaki mjesec sačinjen Kalendar komunikacionih aktivnosti. Ukupan iznos troškova u mjesečnim izvještajima dokumentiran je internim fakturama, ali bez priloženih svih faktura o nastalim troškovima - ocjena je Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Utvrđeno je da je utrošak sredstava za organizaciju medijskih i javnih događaja pravdan fakturama drugih dobavljača izdatih agenciji - za organizaciju događaja, reprezentaciju, nabavku USB stikova, rokovnika, kalendara, cvijeća, a dijelom internim fakturama uz agencijsku proviziju.

Bez dokaza

- Korisnik je dostavio fakture kojima je pravdao izdatke u iznosu doznačenih sredstava, s tim da su određene usluge, naprimjer konsultantske, pravdane internim fakturama bez dokaza o obimu stvarno izvršenog posla. Organizacija medijskih i drugih vrsta javnih događaja izvršena je uz agencijsku naknadu. Na osnovu navedenog konstatiramo da za pravdanje namjenskog utroška doznačenih sredstava u iznosu od 814.905 KM, avansno uplaćenih Agenciji, nisu definirani unaprijed utvrđeni kriteriji. Aktivnosti su se odobravale na osnovu Kalendara komunikacionih aktivnosti i dokumentirale na mjesečnoj bazi, bez dostavljanja svih faktura eksternih dobavljača angažiranih na realizaciji usluga Generalnom sekretarijatu, uz mjesečne izvještaje, u svrhu pravdanja namjenskog utroška, a što je bila i obaveza prema zaključenom ugovoru - navodi se u izvještaju revizora.

Neosnovanim je ocijenjena i isplata naknada za rad članovima komisije, zaposlenicima Generalnog sekretarijata, jer se radilo o njihovim redovnim poslovima.

U odgovorima Generalnog sekretarijata Vlade FBiH navode da su sredstva korištena na osnovu programa koji je Vlada FBiH usvojila 29. jula 2021. godine i da su ona bila planirana budžetom. Javni poziv za prijavu projekata objavljen je 13. augusta 2021., a izbor korisnika je, tvrde, obavljen u skladu sa zakonom.

Jamakosmanović: Primila velike novčane iznose iz budžeta FBiH. Facebook

- U konačnom izvještaju Ureda za reviziju navodi se da je formirana komisija za vršenje nadzora nad namjenskim utroškom sredstava. Komisija je redovno sačinjavala mjesečne izvještaje, koji su dostavljani Vladi na razmatranje i usvajanje. 

U navedenom periodu sačinjeno je 12 mjesečnih izvještaja, koje je Vlada FBiH jednoglasno usvojila, a sačinjeni su i završni narativni i finansijski izvještaj o provedbi ugovorenih obaveza po svakom od modula, koji je Vlada FBiH zaključkom od 26. januara 2023. godine jednoglasno usvojila - navodi se, između ostalog, u odgovorima sekretara Vlade FBiH Edite Kalajdžić.

Spominjala Sebiju Izetbegović

Prije nego što će biti izmijenjen Federalni štab Civilne zaštite, Kalajdžić je dobila poruku putem Vibera. "Sebija: Solak će morati uzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. 

Ovo se zamahuje.“ Kalajdžić je na to odgovorila: "Do ujutro u 9 sati zovite Solaka, Pehara, Čerkeza, Jelku. Moramo mi preuzeti, Solaku dati krila. Moramo hitno reagirati.“ Pisala je Kalajdžić i Novaliću: "Šefe, čujte se Vi direktno sa Sebijom oko cijene respiratora.“

Kako radi ZPR - "ko ne da pare, peri ga!“

Nije tajna ni da ZPR Agencija funkcionira po sistemu "ko ne da pare, treba ga oprati u medijima“. Tako se ovih dana "serviraju informacije“ o jednoj federalnoj agenciji kako bi se na čelnika te agencije izvršio pritisak i kako bi ubuduće vodio računa kome ta agencija dodjeljuje tendere. 

Ne ulazeći u meritum tih informacija, indikativno je da se o njima govori tek onda kada je ZPR Agencija, na čijem čelu je Zinaida Jamakosmanović, "izvisila“ na tenderu.

Informacije se serviraju novinaru koji je zbog burne prošlosti bukvalno otjeran iz kabineta jednog visokopozicioniranog dužnosnika u BiH. No, o tome drugom prilikom.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.