KRAJ MANDATA

Odlazak Majkla Marfija i Johana Satlera iz BiH: Diplomati koji su BiH "gurnuli" naprijed

Na čelo Delegacije EU dolazi italijanski diplomata Luiđi Soreka, a u Ambasadu SAD Daglas Džons

Soreka i Džons mijenjaju Satlera i Marfija. Facebook / Platforma X

Nerma Ajnadžić

19.7.2024

Mandat ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkla Marfija (Michael Murphy) bliži se kraju. Njegovog potencijalnog nasljednika predložio je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden). Riječ je o Daglasu Džonsu (Douglas D. Jones), čije imenovanje treba potvrditi američki Senat.

S druge strane, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johan Satler (Johann Sattler) odlazi 31. augusta, nakon pet godina, a na njegovo mjesto 1. septembra dolazi italijanski diplomata Luiđi Soreka (Luigi Soreca).

Jasne linije

Iako se čini da je to još jedna smjena u diplomatskom koru, Marfi i Satler u proteklih nekoliko godina uradili su ogromne stvari, prvenstveno za građane ove države i njihov bolji život.

Amerika je uveliko pomogla izgradnji naše domovine poslije agresije koju je preživjela, kako u građevinskom smislu tako i političkom, ali i društvenom, a Marfi je nastavio u skladu s tim.

- Sretan sam što ću voditi poslove moje vlade fokusirane na podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH. SAD će nastaviti raditi s vašom zemljom na tome da ona bude čvrsto usidrena u euroatlantsku zajednicu država - rekao je Marfi po dolasku u BiH krajem februara 2022. godine.

Marfi: Veliki doprinos. Platforma X

I ispunio je očekivanja. Pokrenuo je pozitivne procese i podržao promjene koje su rezultirale novom vladom na nivou Federacije BiH.

Jasno i glasno je potcrtavao da namjere vladajućih iz manjeg bh. entiteta RS ne mogu i ne smiju biti usmjere ka otcjepljenju tog dijela i eventualnom pripajanju susjednoj zemlji, istaknuvši kako kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma prestaje postojanje RS kao entiteta unutar BiH.

Podrška građanima

Podržavao je, zajedno sa svojim timom iz Ambasade, brojne projekte koji podrazumijevaju zajednički cilj pomirenja i suživota u BiH.

Satler je u BiH proveo pet godina. Vijeće EU odlučilo je prošle godine da mu produži mandat za još godinu, s obzirom na to da se BiH nalazila u osjetljivoj političkoj situaciji te da se počelo aktivno raditi na reformama koje su obavezne na našem putu ka EU. I dok je imao javne istupe, govorio na konferencijama, obilazio BiH uzduž i poprijeko i divio se ljepotama BiH, Satler je iz sjene lobirao za našu državu među članicama EU.

To je, uz napore državnih vlasti, rezultiralo dobivanjem zelenog svjetla u martu za početak pregovora za članstvo BiH u EU. Svjesni ili ne, Satler je dao ogroman doprinos tome.

Satler: Šef Delegacije EU u BiH pet godina. Platforma X

Obojica diplomata su i prije dolaska u BiH bila upoznata sa situacijom u državi i regionu te ovdašnjim prilikama.

Nasljednici Marfija i Satlera sigurno će nastaviti gdje su oni stali i pružiti podršku BiH i njenim građanima, posebno ka euroatlantskim integracijama.

Daglas Džons

Najvjerovatniji Marfijev nasljednik na funkciji ambasadora u BiH je Daglas Džons, karijerni član Više službe za vanjske poslove s činom ministra savjetnika. Prema navodima Bijele kuće, trenutno obnaša funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja pri Stejt departmentu. Nadgleda evropsku sigurnost, uključujući Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta (NATO), Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju i Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i sigurnost Arktika.

Daglas Džons. Platforma X

Nedavno je Džons služio kao privremeni otpravnik poslova i zamjenik šefa američke misije pri NATO-u. Obavljao je još dva zadatka, i to kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Zagrebu i Podgorici. Također je bio direktor Ureda za očuvanje mira, sankcija i borbe protiv terorizma u Birou za poslove međunarodnih organizacija, direktora za NATO i zapadnu Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost i kao član američke delegacije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

U inozemstvu je također služio kao viši civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Džalalabadu, Afganistanu, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu. Diplomirao je na Bovdoin koledžu, a magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Dobitnik je predsjedničke nagrade za zasluge te govori bosanski jezik.

Luiđi Soreka

Satlerov nasljednik Luiđi Soreka je stručnjak za sigurnost i migracije te dosadašnji ambasador EU u Albaniji. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) ga je imenovao u maju 2022. za specijalnog izaslanika EU za vanjske aspekte migracija.

Platforma X

Između ostalog, Soreka je bio na dužnosti direktora za sigurnost u DG HOME Evropske komisije. Njegova misija doprinosi cilju EU da osigura visok nivo sigurnosti za evropske građane. On i njegov tim zaduženi su za implementaciju Evropske agende za sigurnost, za definiranje i razvoj aktivnosti od najbolje prakse do zakonodavstva, u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, trgovine drogom, cyber kriminala i drugih teških zločina, promovira saradnju u provođenju zakona u evropskom nivou, putem Europola i CEPOL-a.

Od 2006. do 2013. koordinira pokretanje i implementaciju Dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa zemljama zapadnog Balkana, uključujući Albaniju, Istočno partnerstvo i Rusku Federaciju. Koordinirao je pokretanje mehanizma postvizne liberalizacije radi praćenja potencijalne zloupotrebe slobode kretanja i prava na azil građana tih zemalja u šengenski prostor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.