IT STRUČNJAK

Senad Redžić za "Avaz": Pad sistema izazvalo automatsko ažuriranje distribuirano velikom broju korisnika istovremeno

Automatska ažuriranja, iako obično korisna za sigurnost, mogu ponekad uzrokovati neočekivane probleme, kazao je Redžić

Redžić: Uvesti dodatne korake za kontrolu kvaliteta. Facebook

Alen Bajramovic

19.7.2024

Brojne kompanije širom svijeta suočavaju se danas sa poteškoćama u radu svojih informatičkih mreža, što je izazvalo brojne probleme u radu željeznica, medija, banaka, aerodroma...

Sigurnosno rješenje

Prema riječima IT eksperta iz Štutgarta Senada Redžića, kompanija CrowdStrike, poznata po svojim naprednim sigurnosnim rješenjima, objavila je ažuriranje za svoj Falcon senzor što je dovelo do neočekivanih problema i pada na raznim sistemima širom svijeta.

- CrowdStrike je globalno priznata kompanija specijalizirana za cyber sigurnost. Njihovi proizvodi, uključujući Falcon platformu, koriste napredne metode detekcije prijetnji kako bi zaštitili organizacije od cyber napada. Uprkos visokim standardima sigurnosti koje održavaju, greške poput ove ipak se mogu desiti, posebno u kompleksnim softverskim okruženjima – pojašnjava Redžić.

Dodaje da je problem nastao zbog automatskog ažuriranja koje je distribuirano velikom broju korisnika istovremeno.

- S obzirom na široku upotrebu CrowdStrike rješenja, greška u ažuriranju imala je globalni uticaj. Automatska ažuriranja, iako obično korisna za sigurnost, mogu ponekad uzrokovati neočekivane probleme ako nisu temeljito testirana u svim mogućim okruženjima. 

Pratiti upute

CrowdStrike trenutno radi na rješavanju ovog problema i vjerovatno će biti riješen jako brzo. Kako bi se izbjegli slični problemi u budućnosti zasigurno će unaprijediti svoje procedure testiranja i uvesti dodatne korake za kontrolu kvaliteta prije nego što se ažuriranja puste u distribuciju. Osim toga, za sve korisnike ovo je ujedno i podsjetnik na važnost redovnog pravljenja sigurnosnih kopija podataka i pažljivog upravljanja ažuriranjima sistema. 

Uvijek je preporučljivo pratiti upute proizvođača i biti oprezan s instaliranjem novih ažuriranja, posebno onih koja automatski dolaze bez prethodnog temeljitog testiranja – ističe Redžić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.