MINISTAR ODBRANE

Helez: Čudim se na insistiranju iz RS da lošiji helikopteri susjedne države gase požar, a da se ne žele bolji od OSBiH

Napominjem da su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i trenutno spremni i da polete i izvrše misiju gašenja požara

Zukan Helez. Anadolija

S. S.

22.7.2024

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da je ponovo u fokusu pažnje medija i javnosti u BiH  upotreba helikoptera za gašenja požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

- Nemoguće je odgovoriti na sve medijske zahtjeve pojedinačno po ovom pitanju, koji su mi danas upućeni, te koristim priliku da to uradim na ovaj način. Vlasti i institucije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS i dalje insistiraju da helikopteri MUP Republike Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine.  Najiskrenije, čudim se ovom insistiranju, da žele da lošiji helikopteri susjedne države gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine, a da pritom ne žele bolje helikoptere Oružanih snaga vlastite zemlje.

Ovakvo postupanje je presedan i vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu. Napominjem da su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i trenutno spremni i da polete i izvrše misiju gašenja požara. Očigledno vlastima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego zloupotrebljavaju nesreću da omalovaže i devalviraju institucije države Bosne i Hercegovine. Neću odobriti upotrebu helikoptera MUP R Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovaj zadatak uspješno mogu izvršiti domaće, nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Apelujem na vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS da prestanu sa igricama te pokrenu proceduru za upotrebu resursa Oružanih snaga vlastite zemlje za gašenje požara, pomognu građanima Gacka i svim drugim građanima Bosne i Hercegovine. Oružane snage Bosne i Hercegovine su multietničkog karaktera, pripadaju svim građanima u našoj zemlji i spremne su da služe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.