STRANICA NAKRATKO PALA

Direktor IDDEEA-e Badnjević za "Avaz": Nije bilo hakerskog napada niti su ugroženi podaci građana

Web stranica IDDEEA-e bila privremeno nedostupna zbog nepredviđenih problema u radu telekomunikacionih usluga, poručeno je iz Agencije

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević. IDDEEA

N. Aj.

26.7.2024

Nakon natpisa pojedinih medija da su zbog pada stranice Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine ugroženi podaci građana BiH, kontaktirali smo direktora IDDEEA-e Almira Badnjevića.

Istakao je da je web stranica Agencije sinoć odmah bila u funkciji te da je problem bio s DNS servisima Mtel-a.

Posebno je naglasio da podaci građana nisu u opasnosti te da nije bio u pitanju hakerski napad.

- To su sve gluposti. Sve je uredu - kazao je Badnjević.

U međuvremenu stiglo je i saopćenje IDDEEA-e na ovu temu.

Poručeno je da je nekoliko medija na svojim portalima objavilo neistinitu vijest da su padom web stranice IDDEEA-e BiH ugroženi lični podaci građana te da je uzrok hakerski napad.

- Naime, web stranica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka je bila privremeno nedostupna zbog nepredviđenih problema u radu telekomunikacionih usluga. Nakon prijave problema, isti je riješen u 23 sata. Zbog vremena potrebnog za propagaciju zapisa DNS servera, tokom današnjeg dana servis će biti dostupan preko svih provajdera.

Razloga za brigu nema zbog činjenice da se na web stranici ne nalaze podaci građana. Dakle, nije došlo do bilo kakvog hakerskog napada niti je sistem IDDEEA-e na kome se nalaze evidencije i podaci građana Bosne i Hercegovine bio u kvaru. Sistem je u funkciji potpuno bez ikakvih problema - poručeno je iz IDDEEA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.