DUBOKA DRŽAVA

Napokon će se istražiti politička ubistva: Izabran tužilac za predmet po Garaplijinoj prijavi

Prijavljeno je šest osoba, a među njima Bakir Izetbegović, Kemal Ademović, Osman Mehmedagić Osmica i Nedžad Herenda

Garaplija: Dopunio prijavu. Avaz

27.7.2024

Prošla su puna dva mjeseca otkako je Edin Garaplija prijavio Federalnoj upravi policije i nadležnom tužilaštvu Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića i Nedžada Herendu. Istog dana dr. Garaplija je pisanom urgencijom od OHR-a zahtijevao i monitoring čitavog slučaja. 

Nakon kolegijske odluke načelnika sektora FUP-a, Garaplijina krivična prijava za organizirani kriminal, politička ubistva i ratne zločine, uz dodatnu formulaciju “terorizma” na štetu građana Bosne i Hercegovine, proslijeđena je Državnom tužilaštvu BiH, koje je po hitnoj proceduri formiralo tužilački predmet. 

Novi dokazi

Mjesec nakon podnošenja krivične prijave, dr. Garaplija je dopunjava novim dokazima, svjedocima, ali i dvojicom novoprijavljenjih koji uz prethodnu četvoricu sada čine šestorku, predvođenu Bakirom Izetbegovićem. 

Nakon početnog šoka, drugoosumnjičeni Ademović, koji je javno zaprijetio da će Garapliju prijaviti za “lažno prijavljivanje”, a što je ovaj dodatno dokumentovao u dopunjenoj krivičnoj prijavi kao klasičan utjecaj na svjedoka, jer je i sam, osim što je prijavitelj, ujedno i svjedok zločina prijavljene šestorke. 

Interesantno je da je, i pored velike medijske pažnje, na upit novinara „Dnevnog avaza“, Bakir Izetbegović odgovorio “da nije upoznat s Garaplijinom prijavom”!? 

Duboka država

U međuvremenu, politička scena je uzavrela u ove ionako vrele ljetne dane. Padaju optužbe i reakcije sa svih strana, o svemu osim o krivičnoj prijavi na kojoj se našao vrh “bošnjačke duboke države”, kako tvrdi Garaplija.

Posljednja informacija iz Tužilaštva BiH na upit novinara „Dnevnog avaza“ o ovom slučaju, jeste da je predmet putem transparentnog sistema CMS dodijeljen postupajućem tužiocu.

- Podnesak-prijava je zaprimljena, te je putem Sistema za automatsku alokaciju predmeta data u rad postupajućem tužitelju – kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ko god on ili ona bili, nema sumnje da će ovaj slučaj biti, uz slučaj “Memić”, jedan od ključnih za konačni obračun pravne države s “dubokom”.

50 svjedoka

Da li će postupajući tužilac u historiju ući kao hrabri i neustrašivi borac za istinu i pravdu, javnost će morati ubrzo saznati. Prema dobro obaviještenim izvorima, dr. Garaplija je u svojoj krivičnoj prijavi dokumentovao 50 kredibilnih domaćih i međunarodnih svjedoka, ali i više od 1000 stranica iz arhiva Haškog tribunala, dosjea službi, Europola i Interpola. Izgleda da dokazi, ipak, nisu spaljeni i uništeni, kako su to neki mislili. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.