RUTINSKE PRIJETNJE

Kineske diplomate vrše pritisak na političare zbog odlaska na Tajvan: Među njima i Sanela Klarić

Kineske diplomate vrše pritisak na poslanike najmanje šest država, među kojima su Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija

Sanela Klarić. Naša stranka

N. H.

29.7.2024

Na Tajvanu se održava konferencija Međuparlamentarne alijanse o Kini, organizacije koja okuplja političare širom svijeta koji se bave odnosima s Pekingom, a zbog zemlje domaćina, na brojne dužnosnike se vrše vrši pritisak.

Kineske diplomate vrše pritisak na poslanike najmanje šest država, među kojima su Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija, da ne prisustvuju samitu koji će se održati u Tajvanu.

Pritisak na političare

Političari u Boliviji, Kolumbiji, Slovačkoj, Sjevernoj Makedoniji, BiH i još jednoj azijskoj države izjavili su za "Associated Press" da dobijaju poruke, pozive i hitne zahtjeve za sastanke s ciljem da se odvrate od putovanja na Tajvan.

Novinari "AP-a" razgovarli su s organizatorima i tri poslanika, te pregledali tekstove i mailove koje su kineske diplomate slale. 

- Ja sam Vu, iz kineske ambasade. Čuli smo da ste dobili poziv od IPAC-a, hoćete li prisustvovati konferenciji koja će se održati sljedeće nedjelje na Tajvanu - glasila je poruka poslata Antoniju Milošoskom, poslaniku u parlamentu Sjeverne Makedonije.

Među onima koji su dobili prijetnje je i Sanela Klarić, članica Naše stranke, te zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

- Kontaktirali su predsjednika moje stranke i rekli mu da zaustavi moj put u Tajvan. Pokušavaju, u mojoj zemlji, da zaustave moje kretanje, to nije u redu - rekla je Klarić za AP.

Dodala je i da su je ovakve prijetnje i pokušaji zastrašivanja podsjetili na situaciju u BiH 1990. godine, neposredno prije početka rata u našoj zemlji.

Neformalni odnosi

- Mrzim osjećaj kada vas neko pokušava zastrašiti. Borim se protiv zemalja i društava gdje je strah oruđe za manipulaciju i kontrolu - istakla je Klarić.

Kina rutinski prijeti odmazdom političarima i zemljama koje daju podršku Tajvanu, koji zbog kineskog diplomatskog pritiska ima samo neformalne odnose sa većinom zemalja.

Očekuje se da će predstavnici 25 zemalja prisustvovati ovogodišnjem samitu i imati sastanke na visokom nivou sa tajvanskim zvaničnicima, navodi se u saopćenju za javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.