PREDSJEDNIK SDP-A USK

Halkić za "Avaz" o rušenju Reformske agende: Naši ministri u Vladi USK nisu bili obaviješteni

Mislim da je iz Unsko-sanskog kantona trebao doći pozitivan glas, jer je SDP tu dio većine

Halkić: Ne želimo kočiti procese. Facebook

30.7.2024

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende, a saglasnost na to nisu dala četiri kantona.

Riječ je o Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu, a u sva četiri kantona vlast ima SDA.

Kratko vrijeme

Trojka je optužila SDA da ruši evropski put, no interesantno je to da su u Unsko-sanskom kantonu zajedno sa SDA dio većine i SDP i NiP.

Tim povodom smo kontaktirali predsjednika SDP-a USK i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Razima Halkića, te ga pitali da li su oni bili upoznati s takvom odlukom.

- Mi nismo imali nikakvih informacija o tome, nismo uopće ni znali da je upućen Nacrt plana reformi (op.a. tzv. Reformska agenda). SDP-ovi ministri nisu imali priliku da odlučuju o tome na Vladi, jer su samo premijeri kantona članovi tog radnog tijela – ističe Halkić za „Avaz“.

Istakao je da je razgovarao s premijerom USK Nijazom Hušićem (SDA) kada se saznalo da je to tema.

- On je kazao da su imali vrlo kratko vrijeme za odlučivanje i da je dokument bio na engleskom jeziku. Rekao mi je da su dali uvjetnu podršku, što se kasnije, ipak, protumačilo kao glas protiv. Mislim da je iz Unsko-sanskog kantona trebao doći pozitivan glas, jer je SDP tu dio većine – naglasio je Halkić za „Avaz“.

Kočenje procesa

Dodao je da oni ne žele biti neko ko će kočiti procese pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

- Ovo je jedan od najznačajnih akata na provođenju koraka koji BiH treba uraditi na pristupanju EU, međutim, ne mogu se oteti dojmu da SDA koja nije vlast na državnom i federalnom nivou, vjerovatno, pokušava da se opravda oko svega toga, a zapravo u pozadini da koči procese – rekao je Halkić.

Odnosi u koaliciji

Upitan da li bi to moglo poremetiti odnose na nivou kantona, Halkić kaže da trenutno vjerovatno do toga neće doći.

- Na osnovu informacija koje sam dobio, imamo sada dodatni rok, kako bi mogao proći taj nacrt, a onda bi moglo doći i zeleno svjetlo iz Unsko-sanskog kantona. Mislim da će ovaj pritisak javnosti na SDA-ove premijere koji su ovo zakočili utjecati da promijene odluku. Ljeto je, vrijeme godišnjih odmora i predizborna kampanja, u takvom periodu je teško raditi bilo kakve kombinatorike – zaključuje Halkić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.