POSLJEDNJA JAVNA RASPRAVA

Stevandić: Zastava, grb Nemanjića i "Bože pravde" na narednoj sjednici NSRS u formi prijedloga

Stevandić je podsjetio da je Ustavni sud BiH stavio van pravnog prometa obilježja koje je koristila RS, a koji se sada ponovo pokušavaju vratiti

NSRS. Fena

FENA

1.8.2024

U prostorijama Narodne skupštine RS u Banjoj Luci danas je održana je posljednja javna rasprava o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Riječ je o zakonskoj inicijativi predsjednika NSRS Nenada Stevandića da se, uz obilježja RS - amblem, zastavu i himnu “Moja Republika”, mogu koristiti i obilježja Srbije - zastava, grb Nemanjića i himna “Bože pravde”.

Ustavni sud BiH 

Stevandić je podsjetio da je Ustavni sud BiH stavio van pravnog prometa obilježja koje je koristila RS, a koji se sada ponovo pokušavaju vratiti.

- Konsultovali smo se sa mnogim stručnjacima ustavnog prava iz RS i Srbije i vjerujemo da je ovo način da nam ne bude osporeno korišćenje. Dakle, uz postojeća obilježja koja su na snazi da možemo isticati i obilježja Nemanjića - dodao je predsjednik Narodne skupštine RS.

On smatra da nacionalna obilježja koja koristi Srbija ne bi trebalo nikoga u RS da ugrožavaju.

Stevandić je dodao da je u Banjoj Luci najmanje prisutnih na javnoj raspravi u vezi s ovim predloženim zakonskim rješenjem koji je NSRS na prethodnoj sjednici usvojila u formi nacrta i uputila ga u javnu raspravu.

- Očekivano, jer smo postigli saglasnost i nema primjedbi na ovo - dodao je Stevandić.

Na današnjoj javnoj raspravi bilo je samo pitanje u vezi sa formulacijom dopune zakona koji ima samo jedan stav.

Isticanje obilježja RS 

- Predloženo je da se zajedno s isticanjem obilježja RS mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima RS ima potpisan Sporazum o specijalnim paralelnim odnosima, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u RS imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe - citirao je Saša Savičić jedini stav iz predložene dopune zakona.

Savičića, koji je učestvovao u javnoj raspravi, zanimalo je zašto se koristi termin “stranih”, a ne “susjednih” država.

Stevandić je odgovorio da je to savjet stručnjaka ustavnog prava kako bi se izbjegle zabrane.

On je rekao da se na narednoj sjednici NSRS može očekivati prijedlog ovog zakona.

Na javnoj raspravi bili su prisutni predstavnici Delegacije Evropske unije i Misije OEBS-a.

Podsjećanja radi, prilikom rasprave o nacrtu ovog zakona u NSRS, poslanici iz reda bošnjačkog naroda su zatražili intervenciju članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, podsjećajući da je Ustavni sud BiH obilježja Nemanjića već jednom ukinuo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.