REAKCIJE

Isović o odluci Vlade FBiH da ga smijeni: Prvi put da se radi ovo u toku provođenja konkursne procedure

Na današnjoj sjednici u Mostaru razriješen je dužnosti direktora Porezne uprave FBiH

Isović: Razriješen dužnosti. Fena

E. Ć.

1.8.2024

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela odluku o razrješenju Šerifa Isovića s mjesta direktora Porezne uprave FBiH.

Tim povodom oglasio se i sam Isović na Facebooku, a njegov status prenosimo u cijelosti:

- Ovom prilikom želim izraziti zahvalnost svima onima koji su mi ukazali povjerenje da u proteklom periodu obavljam ovu dužnost. Također, se zahvaljujem zaposlenicima Porezne uprave na saradnji, predanom radu i postignutim rezultatima. Zahvala ide i poreznim obveznicima na uplatama javnih prihoda, kao i međunarodnim i domaćim institucijama, medijskim kućama i građanima na korektnoj saradnji i pomoći.

Novom direktoru Porezne uprave želim uspješan rad, bez pritisaka i opstrukcija kojima sam ja bio izložen.

Trenutno u Federaciji Bosne i Hercegovine ima veći broj rukovodećih dužnosnika koje imenuje Vlada Federacije BiH koji svoju dužnost obavljaju duže vremena i po nekoliko godina, bez raspisivanja konkursa, što međutim nije slučaj sa radnim mjestom direktora Porezne uprave Federacije BiH. Također, imamo i primjere rukovodećih državnih službenika kojima je mandat produžen bez konkursa i koji su u skladu sa zakonom trebali otići u mirovinu. 

Od osnivanja Porezne uprave Federacije BiH, direktor i zamjenik direktora su uvijek, bez izuzetka, istovremeno razrješavani, što sada po prvi put nije slučaj. Prvi put je i da se vrši smjena direktora u toku provođenja kokursne procedure. Nejednako postupanje Vlade prema dužnosnicima koje imenuje predstavlja jasan vid diskriminacije i kršenja prava u zapošljavanju.

U svom radu nikad nisam pravio kompromise na štetu zakona, pravde, istine, racionalnosti i efikasnosti niti sam podlijegao političkim, teritorijalnim ili drugim interesima.

S ponosom mogu istaći da su za vrijeme mog rukovođenja Poreznom upravom javni prihodi iz njene nadležnosti na godišnjoj razini povećani za preko 100 posto ili za preko 3,8 milijardi KM, da je izdato naloga za plaćanje u visini od preko 3,1 milijardu KM te da je izvršeno cca. 70 hiljada kontrola u kojima su utvrđene dodatne porezne obaveze u iznosu većem od 1,9 milijardi KM. Broj fiskalnih uređaja povećan je za 76.530 ili za 287,63 posto, a u Upravu je primljen veliki broj stručnih lica među kojima i 90 certificiranih računovođa...

Zaposlenike Porezne uprave pozivam da i dalje rade i ostanu dosljedni izgradnji pravedne, racionalne, efikasne, poštovane i transparentne Porezne uprave, a porezne obveznike pozivam da posluju u skladu sa zakonom i da blagovremenim plaćanjem poreznih obaveza iskažu sigurnost svog poslovanja i ljubav prema domovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.