TRADICIONALNA DOVA

Na Igmanu proučena "Dova za domovinu": Svaka stopa bosanskog tla natopljena je znojem i šehidskom krvlju

Tradicionalni događaj, koji organiziraju Vojno muftijstvo i Memorijalni centar Sarajevo, odnosno organizacioni odbor manifestacije

Na Igmanu proučena "Dova za domovinu". MINA

Anadolija

2.8.2024

Uz prisustvo velikog broja vjernika u petak je na platou kod Ratne džamije na Igmanu upriličena tradicionalna Dova za domovinu, vjerski dio programa ovogodišnje manifestacije - Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti, javlja Anadolija.

Tradicionalni događaj

Tradicionalni događaj, koji organiziraju Vojno muftijstvo i Memorijalni centar Sarajevo, odnosno organizacioni odbor manifestacije, s bogatim vjerskim programom održava se 24. put, a posvećen je sjećanju na hrabre šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995.

Program je započeo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na lokacijama Veliko polje, Mrazište i Brezovača. Program na platou Ratne džamije počeo je učenjem odlomaka iz Kur’ana, a nastavio defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH.

Prisutnima se kratko obratio i vojni muftija Nesib ef. Hadžić. Zahvalivši svim građanima koji su se danas okupili kod Ratne džamije na Igmanu, Hadžić je, ukazujući na značaj Ratne džamije, istakao kako su je "muslimani Bošnjaci gradili zajedno s drugima koji vole ovu zemlju u vremenu kada su dušmani na svim stranama Bosne i Hercegovine rušili džamije, mesdžide i sve drugo što je podsjećalo na identitet Bošnjaka u Bosni i Hercegovini".

Prigodan program

Prigodan program izveli su imami medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Brčko te vojni imami.

Potom je klanjan džuma-namaz, sedmična molitva muslimana petkom, koji je u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvodio i hutbu kazivao Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Fazlović je tokom hutbe istakao kako je ovo dio godine u kojem se bosanski muslimani širom domovine okupljaju u velikom broju radi zikra i dove, ukazavši i na značaj današnjeg okupljanja pored Ratne džamije na Igmanu.

- Svaka stopa bosanskog tla natopljena je znojem, ali i šehidskom krvlju. Ovdje je to bio zakon opstanka. Ovo je vrijeme za djela naše generacije, a i pojedinci i generacije su vrijedni onoliko koliko su vrijedna njihova dijela. Ako u postizanju dobra budemo ulagali istinske napore, Gospodar Svemogući će nas izvesti na put onih koji su njegovim blagodatima neizmjerno obdareni - poručio je Fazlović, te nastavio:

Borba za domovinu

- Od čestitih prethodnika smo naslijedili svoje temeljne tekovine, vjeru, domovinu, jezik, kulturu, tradiciju i mnoga druga dobra s kojima raspolažemo. Naša dužnost je da sve ovo unaprijedimo i sačuvamo za buduće naraštaje. Kada su najmudrije i najhrabrije u jednoj vrijednoj generaciji prije nas upitali kako ste toliko o svojim zadaćama nesebični i požrtvovani, odgovor je glasio: "Hoćemo da naša djeca imaju svoju domovinu i da se više nikada ne moraju seliti iz svojih zavičaja. Naša djeca imaju svoju domovinu, hvala Bogu jedinom. Njezine temelje nam valja svakodnevno jačati, a cijelo njezino zdanje neprestano popravljati kao što su postupali najveći i najzaslužniji pregaoci prije nas. Činimo to u težnji da ova naša zemlja opstaje u miru i napretku i da ovdje svi ljudi žive u svom sigurnom domu i zavičaju. Cijenimo i poštujemo sve ljude u skladu s plemenitom, islamskom etikom i našom višestoljetnom bosanskom tradicijom.

Fazlović je hutbu završio riječima "Molimo Allaha Uzvišenog da sve ljude čuva i zaštiti od nepravde i nasilja, sada posebno nedužne stanovnike Gaze i da ljudski rod uputi putevima mira i razumijevanja."

Nakon klanjanja džuma-namaza, dovu za domovinu proučio je Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, čime je program i završen. Programu su prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici boračkih organizacije, brojne zvanice i gosti.

Ranije je u okviru vjerskog programa manifestacije u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, proučen tevhid za šehide Armije Republike Bosne i Hercegovine. Istog dana, s početkom u 10:30 sati, u crkvi Svetog Ćirila i Metoda u Sarajevu, bit će upriličena sveta misa za katolike pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine, dok je u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu služen parastos za pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti. ​​​​​​​

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada s ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.