IZ BUDŽETA KS

Sindikat zatražio od Vlade KS urgentno postupanje po Uredbi o isplati pomoći od poslodavca

Sindikat podsjeća da je Vlada Federacije BiH 18. jula ove godine donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od poslodavca

Sindikat. Sindikat

FENA

2.8.2024

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo zatražio je danas od Vlade Kantona Sarajevo urgentno postupanje po Uredbi Vlade Federacije BiH o isplati pomoći od poslodavca.

- Ovim putem želimo skrenuti pažnju na naš prethodni zahtjev upućen 19. jula ove godine u kojem smo tražili da poduzmete aktivnosti iz svoje nadležnosti radi obezbjeđenja sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za isplatu pomoći svim državnim službenicima i namještenicima koji rade u organima državne službe Kantona Sarajevo - saopćeno je uz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS.

Sindikat podsjeća da je Vlada Federacije BiH 18. jula ove godine donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od poslodavca, s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica.

Uredbom je precizirano da se isplata pomoći može izvršiti do maksimalnog iznosa od 2.768 KM, a najkasnije do 31. decembra 2024. godine.

- S obzirom na to da je od našeg zahtjeva prošlo više od 10 dana bez odgovora, molimo Vas da se pismenim putem očitujete o ranijem dopisu i poduzmete neophodne mjere za realizaciju pomoći, kako bi osigurali poboljšanje statusa državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo. Vjerujemo da će Vlada Kantona Sarajevo postupiti po Uredbi Vlade Federacije BiH i da će naš zahtjev biti prihvaćen kao objektivan - navodi se u urgenciji Sindikata upućenoj Vladi KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.