NEMA REDA

Statistički podaci ne odgovaraju stvarnom stanju: Ko nam broji goste

Neophodna transformacija turističkih zajednica u destinacijsko-menadžmentske

Mostar: Grad vrvi turistima, ali broj nepoznanica. Facebook

Meliha Smajkic

2.8.2024

U špici ovogodišnje sezone dobra je vijest da je iz dana u dan turista sve više, ali loša je ta što je njihov broj, zapravo, potpuna nepoznanica.

Potpuni haos

Štaviše, po tom pitanju vlada potpuni haos, jer svaka turistička zajednica ima svoj sistem, koji zbog ogromnog crnog tržišta ne odražava pravo stanje po pitanju broja turističkih dolazaka i noćenja. Statistički podaci samo jednim dijelom odgovaraju stvarnosti, jer su obrađeni na osnovu prijavljenih gostiju i plaćenih boravišnih taksi.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u junu je na području Federacije BiH zabilježeno 156.345 turističkih dolazaka, dok je broj noćenja iznosio 308.526, u čijoj strukturi prednjače strani gosti.

Za prvih šest mjeseci ove godine FBiH je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, posjetilo gotovo 600.000 gostiju, dok je broj noćenja premašio milion.

Zoran Bibanović, predsjednik Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Kantona Sarajevo i predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH, kaže da je suvišno govoriti o tim statističkim pokazateljima.

- Sistem kakav mi imamo, kada je riječ o turističkim zajednicama, zastario je. Neophodna je, prema uzoru na cijelu Evropu, transformacija turističkih zajednica u destinacijsko-menadžmentske organizacije. Bilo bi idealno kada bi na nivou države postajala ta organizacija, kao nacionalni upravljač, međutim, pošto Ustav nije predvidio turizam na nivou države, već entiteta, onda bi to bile entitetske organizacije sa svojim podružnicama -kazao nam je Bibanović.

Bibanović: Sistem zastario. Facebook

U tom slučaju bi i pitanje broja dolazaka i noćenja, odnosno novi sistem prijava, bio znatno uređeniji, a, osim toga, svojevrsna dimenzija upravljača, kako je dodao Bibanović, bila bi promocija i uređenje svog tržišta za međunarodno.

Činjenica je da tokom ljeta crno tržište iznajmljivača cvjeta i da se po pitanju neprijavljivanja gostiju bilježe višemilionski gubici u budžetima.

Biti realni

Turistička zajednica Mostara, kao i sve druge, ne raspolaže pravim brojkama kada je riječ o dolascima turista.

- Primjećujemo da je broj turista u porastu, ali ja moram biti realna i reći da mi ustvari ne znamo koliko imamo turista. Dakle, ne možemo govoriti o pravim brojkama, jer ne raspolažemo instrumentima za to - kazala je Elvira Dilberović, direktorica TZ Mostara.

Dilberović: Nemamo instrumente. Facebook

Potrebna platforma

Osvrnuvši se na brojke Zavoda za statistiku, Dilberović je potvrdila da je to jedna projekcija koja nije utemeljena na stvarnim faktorima.

- Ono što je potrebno, to je platforma koja bi povezala sve relevantne državne institucije poput ministarstava, Ureda za strance i Graničnu policiju. Tek s tim svim podacima mi bismo tačno znali koliko ljudi dolazi, iz kojih zemalja, koliko ostaju, koliko troše - kazala je Dilberović.

Brojke

- 138.563: broj dolazaka u maju, a broj noćenja 256.153

- 156.345: broj dolazaka u junu, a broj noćenja 308.526

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.