U KINI

Učenici Richmond Park koledža Bihać ostvarili zavidan uspjeh na CASTIC Olimpijadi

CASTIC Olimpijada svake godine mijenja lokaciju takmičenja, pa se ovogodišnje održalo u Tianjinu koji se nalazi u blizini Pekinga, rekao je Efendić

Sa takmičenja. Fena

FENA

3.8.2024

Učenici Richmond Park koledža Bihać još jednom su pokazali svoje zavidno znanje i ostvarili značajan uspjeh na prestižnoj CASTIC Olimpijadi održanoj u Tianjinu, tradicionalnom takmičenju u projektima koje se već 38 godina održava u Kini.

Dvadeset zemalja

Ove godine učešće je uzelo više 20 zemalja širom svijeta, a Bihać može biti ponosan na Hadžeru Đug i Darisa Filovića koji su osvojili zlatne medalje te na Ammara Horozovića koji je osvojio srebrnu medalju.

Ceremonija otvaranja Olimpijade bila je na visokom nivou, gdje je prisustvovala elita grada Tianjina i predstavnici viših nivoa vlasti. U pratnji učenika išao je i Nermin Efendić, direktor Richmond park Koledža u Bihaću.

- CASTIC Olimpijada svake godine mijenja lokaciju takmičenja, pa se ovogodišnje održalo u Tianjinu koji se nalazi u blizini Pekinga. Mi smo ostvarili konekciju tamo, a samim time i mogućnost da naši učenici dobiju priliku da učestvuju na idućoj olimpijadi, sve u zavisnosti od toga kakve rezultate ostvare na BOSEPO Olimpijadi u Sarajevu - kaže Efendić za FENU.


Sa održanog takmičenja. Fena

On je također pohvalio organizaciju takmičenja, naglašavajući da su ih kao predstavnike iz Bosne i Hercegovine dočekali na aerodromu i dodijelili im dva volontera, te obezbijedili autobus koji ih je iz Pekinga odvezao u hotel u Tianjinu.

- Usluga u hotelu i na takmičenju je bila vrhunska i profesionalna. Ono što je bitno naglasiti je to da CASTIC Olimpijada širom svijeta bira svoje učesnike, tako da je za nas ovo bila počast i priznanje - dodao je.

Razgledanje znamenitosti

Nakon završetka takmičenja, ekipa je ostala nekoliko dana u Pekingu, gdje su posjetili Kineski zid, Zabranjeni grad i druge znamenitosti, sve uz organiziran prijevoz i pratnju domaćina.

- Što se tiče naših učenika, oni su oduševljeni boravkom u Kini, gdje su upoznali drugu kulturu, ljude, hranu i običaje. Bilo je to jedno nezaboravno iskustvo koje će našim učenicima otvoriti vidike i dati im motivaciju da i dalje koračaju bolje i odlučnije u budućnost - poručuje Efendić.

Ovaj uspjeh učenika Richmond Park koledža Bihać još jednom potvrđuje visok level obrazovanja i posvećenosti učenika i nastavnika znanju i nauci, te doprinosi promociji Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.