SET ZAKONA

Vlada FBiH najavila početak fiskalne reforme: Opterećenja privrede moraju se prepoloviti

Usvajanjem fiskalnih zakona bit će ostvarena tri cilja, poboljšanje standarda radnika, rasterećenje privrednika, te zadržavanje fiskalne stabilnosti

Radnici godinama čekaju povećanje minimalca. Facebook

Alen Bajramovic

4.8.2024

Set fiskalnih zakona, koji bi trebao donijeti dugoočekivano smanjenje opterećenja bh. ekonomije, u parlamentarnoj proceduri trebao bi se naći tokom ljeta.

Prema najavama premijera i ministra finansija FBiH Nermina Nikšića i Tonija Kraljevića, usvajanjem fiskalnih zakona bit će ostvarena tri cilja - poboljšanje standarda radnika, rasterećenje privrednika, te zadržavanje fiskalne stabilnosti.

Vidjeli prednacrt

Ponuđena rješenja, obećavaju, pomirit će i poslodavce i radnike, te istovremeno osigurati neometanu isplatu zagarantiranih prava penzionera i socijalnih kategorija.

Iz Udruženja poslodavaca (UP) FBiH podržavaju konkretizaciju ranije datih obećanja Vlade FBiH. Direktor ovog udruženja Mario Nenadić naglašava da su smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta i liberalizacija tržišta rada prioriteti za ovu godinu, pa su vlastima dostavljeni i prijedlozi fiskalnih, te zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih i zakona o zapošljavanju stranaca.

- Mi za sada nismo vidjeli prednacrte propisa, ali podržavamo načela koja spominju predstavnici vlasti nakon posljednje sjednice Vlade FBiH. Puno je otvorenih pitanja, sačekat ćemo da vidimo kreirana rješenja, a u slučaju poziva rado ćemo se uključiti i dati naše prijedloge. Za sada nismo uključeni - kaže Nenadić.

Jedna plaća

Očekuju da su u setu propisa i zakoni o doprinosima, porezu na dohodak i dobit, kao i zakon o minimalnoj plaći, ali i propisi iz oblasti inspekcija i suzbijanja rada nacrno, jer je sivo tržište postalo ozbiljna konkurencija legalnom poslovanju. Iz UPFBiH i ranije je upozoreno da su ukupni nameti privredi toliki da radnik jednu plaću zarađuje sebi, a drugu državi i njenim budžetima.

Nenadić: Mi za sada nismo vidjeli prednacrte propisa. Fena

- Privreda se konačno mora rasteretiti, što će unaprijediti našu konkurentnost i povećati nivo ulaganja. Sadašnje stanje se, u najmanju ruku, mora prepoloviti u smislu ovih rasterećenja. 

Set zakona, kako je najavljeno, trebao bi biti usvojen do kraja ljeta. Bojim se da je trenutak prilično nezgodan, jer ulazimo u predizbornu kampanju, ali mi želimo da vjerujemo da će, nakon niza godina, zakoni zaista ući u parlamentarnu proceduru - ističe Nenadić.

Strane investicije

Smanjenjem opterećenja privrede trebali bi biti osigurani i uvjeti za povećanje minimalne plaće na 1.000 KM, ali u UPFBiH naglašavaju da ih ne interesira samo minimalna plaća, već povećanje ukupnog standarda radnika. To bi rezultiralo i novim ciklusom stranih investicija, prijeko potrebnih u periodu kada ekonomija stagnira, a izvoz čak i značajno pada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.