PROGLASIO GA SENATOROM

Zanimljiv naziv akcije SIPA-e: "Incitat" je bio omiljeni konj rimskog cara Kaligule, evo koje ima značenje

Iz SIPA je rečeno da su četiri osobe pod kontrolom, za petom se traga. Radi se o kako saznajemo Demiroviću, koji je van BiH, ali nije u bijegu

Avaz

M. Aš.

5.8.2024

U toku je akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja vrši pretrese na više lokacija na području Katona Sarajevo.

Kako smo ranije objavili, među osumnjičenima je Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo. On se nalazi na KCUS-u, na zdravstvenim pretragama.

Kako saznajemo, među osumnjičenima su još Nermin Demirović, bivši direktor "Sarajevo-šuma", Adis Mulaosmanović, vlasnik kompanije "LOK PIL Trnovo", Nađa Milišić, pomoćnica rukovodioca za geodetske imovinsko-pravne poslove Općine Trnovo i još jedna osoba. Među osumnjičenima je i Edina Džigal. 

Iz SIPA je rečeno da su četiri osobe pod kontrolom, za petom se traga. Radi se o kako saznajemo Demiroviću, koji je van BiH, ali nije u bijegu. Akcija nosi naziv "Incitat".

No, zanimljivo je da je Incitat naziv današnje akcije. Incitat je pojam kojim se danas često opisuju ličnosti imenovane ili izabrane na neku važnu dužnost a da je nisu sposobne ili dostojne vršiti.

Naime, Incitat je bio i omiljeni konj rimskog cara Kaligule. Incitat je bio poznat po tome što ga je Kaligula dao imenovati za senatora.

Kaligula je prije toga Incitata učinio rimskim državljaninom, držao ga u štali od mramora i hranio najskupocjenijom hranom. Poslije je pozivao senatore i druge velikodostojnike da mu odaju svakojake počasti, a prema Svetoniju, ga je čak namjeravao proglasiti konzulom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.