SPREČAVANJE EKOCIDA

Uprkos inspekciji nadležnih, gradnja HE na izvoru rijeke Une još nije obustavljena

Iz ministarstva zaštite okoliša i turizma Hrvatske, naveli su da nisu poštovani propisi u cijelosti

Protest građana "Ne damo Unu“. Fena

N. H.

7.8.2024

NAPOMENA: Portal „Avaz“ objavio je 07.08.2024. tekst pod naslovom "Radovi na izgradnji hidroelektrane na izvoru rijeke Une su obustavljeni.

Navedena tvrdnja u naslovu i tekstu nije tačna. Izgradnja mini hidroelektrane Una-mlin nije zvanično obustavljena. Iz teksta je izbrisana navedena netačna tvrdnja.

Radovi na izgradnji HE na izvoru rijeke Une bi trebali biti obustavljeni. Bez obzira na mišljenje ministarstva, prema tvrdnjama tamošnjih mještana i aktivista, radovi se nastavljaju.

Kako prenosi N1, iz ministarstva zaštite okoliša i turizma Hrvatske, provedene su sve aktivnosti iz nadležnosti i utvrdili da u postupku ishođenja propisi nisu poštovani u cijelosti. 

- Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije provelo je sve aktivnosti iz svoje nadležnosti te utvrdilo kako u postupku ishođenja dozvola nisu u cjelosti poštovani propisi koji su bili na snazi, a koji se odnose ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu i ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš -  kazali su ministarstva zaštite okoliša i turizma Hrvatske, pa nastavili:

- Ministarstvo je informacije i potrebnu dokumentaciju dostavilo svim tijelima relevantnim za ovaj predmet, među ostalima i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske koji provodi inspekcijski nadzor. 

Borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj je trajalo danima, a brojni građani i aktivisti su ustali, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.