PISMO JAVNOSTI

Boračka udruženja Trnova brane Berila: "On je naš vođa"

On je naš vođa, stoji u pismu

Berilo: Sumnjiči se za sistemsku korupciju. Općina Trnovo

Dž. R.

7.8.2024

Javnosti se obratila koordinacija boračkih udruženja Općine Trnovo koju čini šest udruženja iz općine s gotovo 1.500 stanovnika, pismom u kojem su dali podršku za osumnjičenog načelnika Općine Ibru Berila.

Nepravedan proces

Iznijeli su hvalospjeve i poručili kako je u pitanju nepravedan proces prema uhapšenom Berilu.

- Ibro Berilo, koji može biti uzor svim drugima koji obnašaju ovu poziciju, po svim osnovama izložen je torturi, koju provode oni koji zbog svoje pohlepe ne biraju sredstva i način da mu naude. Veoma niskim udarcima pokušavaju ukaljati ime po dobroti nadaleko poznatog prvog čovjeka Općine Trnovo - navodi se u pismu.

Dalje piše kako je Berilo svaki put od 2012. godine legalno izabran s najvećim postotkom glasova u Kantonu Sarajevo, a i šire, i da iza njega stoje njegovi Trnovljaci, članovi svih boračkih udruženja.

- I on sam je član ove populacije, kao jedini preživjeli od trojice braće, dva su brata šehida, a on je svojim neprocjenjivim doprinosom nastavio borbu za dobrobit općine u kojoj je rođen i u kojoj živi. Svaki stanovnik naše ugledne i ponosne općine osjeća se tužno gledajući i slušajući laži, koje kruže putem medija ovih dana. Bolno je slušati neuke novinarčiće, dok pod palicom stranačkih nalogodavaca, koji su se nameračili na Bjelašnicu, iznose laži i izmišljotine. Mi vrlo dobro znamo šta i koliko naš načelnik posjeduje od imovine, a on to nije krio i javno je iznosio, za razliku od onih koji nemaju ništa, a basnaslovna bogatstva na suprugama i bliskim članovima - stoji u pismu.

Vrijedni domaćin

Ističu da je Berilo njihov uzor, domaćin koji vrijedno radi i ostvaruje dodatni dohodak za svoju porodicu.

- Pa ovo je poruka onima koji pokušavaju da bace ljagu na njega, da mi vrlo dobro znamo ko nas vodi godinama i tako će biti i ubuduće i nikada niko neće uspjeti crv sumnje da ubaci u ovu našu zajednicu. Svi oni koji iznosite laži, prođite kroz bilo koji predio naše općine i kada vidite kako izgleda svaki njen djelić, znajte da je to djelo najuglednijeg načelnika. Pa i onima što pišu i prepisuju jedni od drugih, šaljemo poruku da naš načelnik jeste mijenjao stranke, ali uvijek je bio na čelu one koja je najviše obećavala za Trnovo, a mi njega bespogovorno slijedimo - poručuju.

Kažu kako je vodilja Berila uvijek bilo i ostalo Trnovo i njegov narod i da je on njihov vođa kojeg će podržavati sve dok god on to bude htio.

- Uvaženi načelniče, hvala ti što postojiš i što nas vodiš ovim putem kojim uz vas koračamo smjelo, pošteno i ponosno i naša budućnost vezana je uz tvoje ime. Stoga, Bosna se branila na Igmanu, a mi ćemo tebe poštovani naš načelniče braniti na Bjelašnici, od onih koji su se nameračili da te istisnu u stranu, služeći se najprljavijim sredstvima i političkim igrama. Oni se bore tako, a mi ćemo uz tebe kako smo i naučili pošteno pravdom i istinom. Svi oni koji su iznijeli laži i neistine, bit će kažnjeni i mi nećemo odustati od pravde ma koliko trajalo, a oni koji sanjaju da haraju Bjelašnicom i tvojim Trnovom grdno su se prevarili. S tobom i uz tebe uvijek tvoji Trnovljaci - zaključeno je u pismu.

Sistemska korupcija

Podsjećamo, Ibro Berilo je jedan od osumnjičenih u predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Berilo se sumnjiči da je s općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

Pet osoba se sumnjiči da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlašćenja i pranje novca, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.