DO 14. AUGUSTA

Otvoren Sarajevo Modest Fashion Festival

Pored kreacija i brandova, posjetioci će moći kupovati i ručno izrađene odjevne predmete

Sarajevo Modest Fashion Festival. Fena

FENA

7.8.2024

Sarajevo Modest Fashion Festival (SMFF) otvoren je večeras ispred Aria Malla. Posjetioci će imati priliku da do 14. augusta uživaju u raskošnim modnim kreacijama, podrže lokalne dizajnerice i prisustvuju događaju koji promoviše osnaživanje žena.

Pored kreacija i brandova, posjetioci će moći kupovati i ručno izrađene odjevne predmete, modne dodatke i druge zanimljive stvari, pružajući podršku lokalnim kreativcima i poduzetnicama.

Ove godine, SMFF ima poseban značaj, jer će se fokusirati na podršku Palestinkama i proslavu njihove borbe i izdržljivosti. Festival je okupiodizajnerice iz Bosne i Hercegovine i regije, čije će kreacije oslikavati duh solidarnosti i snage.

SMFF je platforma koja već godinama promoviše umjerenu modu, stil i kreativnost žena koje mijenjaju modne trendove. Poseban akcent festivala je na priznanju “Žene koje osnažuju”, koje će biti dodijeljeno istaknutim ženama iz BiH i regije, čije djelovanje podiže svijest o genocidu u Palestini i Gazi.

Revijalni program 4. Sarajevo Modest Fashion Festivala (SMFF) uključuje revije dizajnerica iz regije gdje će biti ponuđeni razni stilovi, neobični materijali i uzorci, od tradicionalnih do modernih, s naglaskom na umjerenost.

Tradicionalno uručivanje priznanja “Žene koje osnažuju” je prilika da javnost upoznaju žene iz regije čiji rad za Palestinu i Gazu svjedoči o važnosti širenja istine i dizanje glasa za pravdu. Dobitnice priznanja su Emina Aščerić – Selimović (Sarajevo, BiH), Azra Šemsović (Novi Pazar, Srbija), Mersiha Smailović (Skoplje, Sjeverna Makedonija) i Mersiha Drinjaković (Sarajevo, BiH).

Zaštitno lice ovogodišnjeg festivala je Aida Čičak, urednica i voditeljica na TV BIR.

I ove godine, pripremljen je bogati revijalni program koji uključuje modne revije brandova: Hidžab moja kruna sa palestinskom kolekcijom, Stilizzo, Savršeno Nesavršena, Asja Handmade (dječja kolekcija), Durga, Latifa Fashion Design, Seven (vjenčanice), Elma Tutić Collection, BH Crafts i Divonette (dječja kolekcija) u saradnji sa modnom agencijom Nova MaS Models.

Organizatorica SMFF-a i predsjednica Udruženja “Naš koncept” Sanela Merjem Muharemović ističe važnost festivala za podršku poduzetnicama i kreatoricama. Festival ne samo da promoviše ručno izrađene proizvode, već i obogaćuje turističku ponudu Sarajeva.

- Sarajevo Modest Fashion Festival je manifestacija koja slavi kreativnost, podržava žene i promoviše umjerenu modu. Sadržajan program obećava nezaboravno iskustvo, a građani Sarajeva su pozvani da svojim prisustvom podrže ovaj značajan događaj - poručili su organizatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.