NAJTEŽA KRIVIČNA DJELA

Odlaze jedan po jedan: Za 15 mjeseci pala četiri lokalna vladara

Bahaćenje i gubitak dodira s realnošću, za koje se godinama znalo, ali ne u kojim razmjerima, počelo je da dolazi prošle godine na naplatu

Berilo, Hadžibajrić, Memić i Skaka. Avaz - Fena

9.8.2024

Svi funkcioneri koji su važili za one koji imaju veliki politički utjecaj, a koji se nisu na vrijeme sklonili sa svojih pozicija u Kantonu Sarajevo, trenutno imaju status ili osumnjičenih ili optuženih.

Bahaćenje i gubitak dodira s realnošću, za koje se godinama znalo, ali ne u kojim razmjerima, počelo je da dolazi prošle godine na naplatu.

Primanje dara

Prvo je 9. maja prošle godine uhapšen tadašnji načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, a onda su, u narednih 15 mjeseci, jedan za drugim počeli da padaju visoki funkcioneri SDA.

Prvo je, svega dva dana nakon Hadžibajrića, uhapšen Senaid Memić, bivši načelnik Ilidže, koji je tada bio na poziciji ambasadora BiH u Maleziji, kako bi se sklonio s očiju javnosti.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uhapšen je 23. maja prošle godine, a posljednje u nizu hapšenja je ono dugogodišnjeg načelnika Trnova Ibre Berila 5. avgusta ove godine.

Zajedničko za sve njih je da su činili zloupotrebe položaja kako bi pogodovali ili sebi bliskim ljudima ili onima koji bi im učinili protuuslugu.

Optužnica protiv Hadžibajrića podignuta je zbog organiziranog kriminala, u vezi sa zloupotrebom položaja, ali i primanja dara, pranja novca, krivotvorenja službene isprave, sprečavanja dokazivanja i davanja lažnih podataka o imovini i prihodima.

Hadžibajrić je zaobilazio Općinsko vijeće kako bi donosio odluke o upravljanju imovinom Općine, i to na način da ih je dodjeljivao firmama u kojima je Elmedin Karišik postavljao svoje ljude, da bi zapravo njih dvojica novac kasnije dijelila sa Seidom Hadžibajrićem, sinom Ibrahima Hadžibajrića.

Ibrahim Hadžibajrić primio je mito od Karišika za prijenos vlasništva stambene zgrade, koja se trebala prepisati na tadašnjeg načelnika po njegovom penzionisanju, a zauzvrat je Hadžibajrić izdao niz nezakonitih odluka u korist Karišika.

Senaid Memić optužen je da je u svojstvu načelnika Ilidže objektu „Panamera“ prvobitno izdao urbanističku saglasnost za gradnju objekta s prizemljem i četiri sprata, a onda omogućio izgradnju sedam spratova, iako prema Regulacionom planu nije bila dozvoljena izgradnja više od četiri sprata. Potpuno identična situacija je bila s hotelom kompanije „Malak Group“. Na taj način stekla se višemilionska dobit. Bivši načelnik Ilidže dozvolio je i nezakonitu izgradnju parkinga za bistro „Brajlović“ u pojasu rijeke Željeznice.

Članovi porodice

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka optužen je za niz krivičnih djela. On se tereti da je nezakonito zaposlio četiri savjetnika, ali i da je nezakonito davao grant sredstva nevladinim organizacijama u kojima su bili članovi njegove porodice.

Također, Skaka se tereti da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac, kako vijećnici ne bi glasali za Bogića Bogićevića, koji je bio kandidat za gradonačelnika Sarajeva. Bahaćenje je išlo do te mjere da je novac za povratničku populaciju usmjerio na izgradnju rasvjete do naselja gdje je njegova vikendica.

Ibro Berilo osumnjičen je da je Adisu Mulaosmanoviću izdao dozvolu za gradnju hotela na Bjelašnici, a da je zauzvrat dobio apartman na poklon. Prema navodima Tužilaštva, Berilo je državno zemljište nezakonito prepisao na Općinu te vršio nezakonito krčenje šume i eksproprijaciju zemljišta.

Berilo je ovim postupcima oštetio državu za više od 3,2 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.