SPEKTAKL U JAJCU

Danas skokovi s vodopada na rijeci Plivi: Evald Krnić, Dino Bajrić i Vedad Dedić borit će se za titulu najboljeg

Ovo je jedan od najznačajnijih turističkih događaja u zemlji i već godinama privlači najbolje skakače, kazao je Glavaš

Takmičari će pokazati vještine. Facebook

10.8.2024

Deveti međunarodni skokovi s vodopada na rijeci Plivi u Jajcu održat će se danas s početkom u 17 sati. Ovo je za "Avaz“ potvrdio stručni saradnik za turizam u Agenciji za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Dragan Glavaš.

20 prijava

- Ovo je jedan od najznačajnijih turističkih događaja u zemlji i već godinama privlači najbolje skakače iz regije što se tiče visinskih skokova, pružajući im izazovnu platformu za prikaz svojih vještina. Mi očekujemo više od 20 prijava - kazao je Glavaš.

Naveo je da su se i ove godine za skokove prijavili svi istaknuti skakači, jer, uz skakaonicu u Mostaru, ova skakaonica u Jajcu spada među atraktivnije i najteže.

Facebook

- Ove godine očekujemo sve one koji su ranijih godina osvajali viša mjesta u Jajcu i drugim mjestima širom BiH. Očekujemo branitelja titule, a to su Evald Krnić iz Crne Gore te Dinu Bajrića, Mustafu Šarića, kao i Vedada Dedića, koji je ove godine osvojio titulu šampiona na 458. skokovima sa Starog mosta u Mostaru - rekao nam je Glavaš.

Stil lasta

Što se tiče skokova, objasnio je da će se oni izvoditi isključivo na glavu, u stilu lasta, a ocjenjivat će ih peteročlani stručni žiri.

- Žiri dolazi iz Mostara, Crne Gore, Jajca. Skače se s jednog od najljepših vodopada u Evropi, visokog više od 20 metara. Očekujemo veliki broj posjetilaca koji će sigurno uživati u ovom neobičnom i ekstremnom događaju - naveo je Glavaš.

Intenzivne pripreme

- Pripreme za skokove s vodopada na rijeci Plivi traju već nekoliko mjeseci. Međutim, prošli mjesec smo intenzivnije radili na osiguravanju uvjeta za skakače, ali i posjetioce. Očišćeni su vodopad, prostor oko njega te skakaonice.

Svi elementi su zadovoljeni samo još čekamo angažman policije, Civilne zaštite i Doma zdravlja da sve bude na visini zadatka, uz želju da sve prođe u najboljem mogućem redu - istakao je Glavaš.

Vodopad visok više od 20 metara smješten je u samom srcu grada Jajca i pruža neponovljiv scenarij za izvođenje akrobatskih skokova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.