MINISTAR ODBRANE BIH

Helez: OS BiH spremne gasiti požar na Zelengori, neću odobriti upotrebu helikoptera iz Srbije

Istakao je da su zahtjevi da helikopteri iz Srbije gase požar na teritoriji BiH besmisleni

Facebook

N. H.

11.8.2024

Zukan Helez, ministar odbrane BiH,  je poručio lokalnim vlastima u Foči da zvanično zatraže angažman helikoptera OS BiH za potrebe gašenja požara na Zelengori.

- Ponovo se od Ministarstva odbrane BiH traži saglasnost za prelet i slijetanje helikoptera MUP-a R. Srbije u svrhu gašenja požara u okolini Foče, bez da se traži angažovanje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe gašenja istog požare - naveo je.

Istakao je da su zahtjevi da helikopteri iz Srbije gase požar na teritoriji BiH besmisleni.

- Očigledno Vučićevom režimu u Srbiji i vlastima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego prebaciti pažnju javnosti sa protesta u Srbiji podizanjem međunacionalnih tenzija u BiH. Poručujem Vučiću da uloži napore i 'ugasi' proteste u Srbiji, a požare u BiH će helikopteri Oružanih snaga BiH - dodao je.

Helez je naglasio da neće odobriti upotrebu helikoptera Srbije za gašenje požara na teritoriji BiH jer su OS BiH sposobne gasiti požare u BiH. 

- Oružane snage BiH su gašenjem požara u Bugojnu, Drvaru, Mostaru i Žepču pokazale da su sposobne i spremne gasiti požar u našoj zemlji. Poručujem lokalnim vlastima u Foči da pokrenu proceduru i zatraže angažman helikoptera Oružanih snaga BiH pri gašenju požara. Oni su u pripravnosti i trenutno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.