ZAŠTIĆENA PODRUČJA KS

Turisti iz cijelog svijeta posjećuju Trebević, Vrelo Bosne, Bijambare, Skakavac, Bentbašu

Bijambare je za šest mjeseci ove godine posjetilo 27.518 turista

Turisti. Facebook

FENA

12.8.2024

Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo - Trebević, Vrelo Bosne, Bijambare, Skakavac, Bentbaša bilježe veliki broj posjeta turista i gostiju iz cijelog svijeta, jer pružaju izvanredne uslove za cjelodnevni boravak u prirodi, idealna su za planinarenje, biciklizam, trčanje ili jednostavno za šetnju u prelijepom i jedinstvenom ambijentu.

Prema podacima Kantonalne javna ustanove za zaštićena prirodna područja, za prvih šest mjeseci ove godine "Vrelo Bosne" posjetilo je 143.385 turista i gostiju, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 124.125 posjetilaca što predstavlja uvećanje za 19.260 ili 15,5 posto. Od tog broja 62 posto posjetilaca bili su strani turisti.

Bijambare je za šest mjeseci ove godine posjetilo 27.518 turista, a u istom periodu prošle godine 20.440, što predstavlja začajno povećanje gostiju i na tom području.

Po riječima direktora KJU Zaštićena područja Asada Jeleškovića, ova sezona će biti rekordna posebno tokom jula i augusta, a „posjetilaca ima iz svih dijelova svijeta“.

Jelešković je u izjavi Feni kazao da izvan sezone zaštićena područja najviše posjećuju turisti iz regiona, a za vrijeme ljeta dominiraju turisti iz arapskih država.

Zahvaljujući saradnji sa turističkim agencijama i školama, posjete su organizirane ali i rutinske, pojedinačne, porodične.

- Na našim područjima nije tijesno, u toj harmoniji ima mjesta za sve. Zanimljivo je da ove godine bilježimo veliki broj organizovanih posjeta turista iz Turske – navodi on.

Kako bi posjete zaštićenim područjima bile još bolje, KJU za zaštićena prirodna područja konstantno ulaže u infrastrukturu koja se na diskretan način stapa s krajolikom. Nadzornici prirode vrše konstantan nadzor na područjima i brinu da ne bi došlo do bilo kakvog narušavanja prirodnih procesa ili nelegalnih radnji.

Prostori se redovno održavaju, a istovremeno mozaik aktivnosti i ponuda za posjetioce sve je bogatiji i šarolikiji.

Jelešković je podsjetio da su uložili sredstva i u poribljavanje vodotoka na području Spomenika prirode Vrelo Bosne sa 1.500 jedinki potočne pastrmke.

Najavio je da i će do kraja godine biti novih sadržaja, kao što je izgradnja speleo muzeja na Bijambarama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.