SAOPĆENJE

Vlada odobrila sredstva za izmirenje obaveza prema 585 rudara: Za uvezivanje staža i uplaćivanje doprinosa 17 miliona KM

11.7 miliona KM odvojeno je za 349 radnika koji ostvaruju pravo po sudskim presudama, sporazumnim prestancima ugovora o radu i otkazima ugovora o radu

Obuhvaćena su 4 rudnika Koncerna. Facebook

Dž. R.

12.8.2024

Vlada Federacije BiH je u prethodnom periodu donijela veći broj odluka o izmirenju neuplaćenih obaveza za doprinose za PIO/MIO za uvezivanje radnog staža radnicima zavisnih društava – Rudnici uglja u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Posljednjom odlukom u nizu obuhvaćena su četiri rudnika Koncerna kojima je Vlada odobrila oko 17 miliona KM za uvezivanje staža i uplatu doprinosa.

- Sredstva će omogućiti ostvarivanje prava iz radog odnosa za 585 rudara. Iako je to bila isključiva obaveza uprava tih kompanija, Vlada je na sebe preuzela tu obavezu jer bi u suprotnom svi ovi radnici ostali bez zasluženih otpremnina, zaostalih plata i prava na penziju. Na ovaj način Vlada je potvrdila svoju brigu za radnike, a tako će biti i ubuduće jer ćemo osigurati da svaki radnik dobije sve ono što mu po zakonu pripada - kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Odlukom su odobrena sredstva Rudniku uglja Kreka Tuzla, te rudnicima mrkog uglja Kakanj, Breza, Zenica i Abid Lolić - Travnik - Bila, za 90 radnika, koji su stekli uslove za penzionisanje čime je omogućeno uvezivanje radnog staža u iznosu od 4.5 miliona KM, te oko 11.7 miliona KM za 349 radnika koji ostvaruju pravo po sudskim presudama, sporazumnim prestancima ugovora o radu i otkazima ugovora o radu, a nisu stekli uslove za penzionisanje.

- RMU Zenica je odobrena i uplata doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti za 146 radnika kojima je prestao radni odnos sporazumnim prestankom i otkazom ugovora o radu za šta je izdvojeno 665 hiljada KM. Do sada su svakom rudaru uplaćena sredstva za uvezivanje radnog staža kako bi mogao otići u penziju, a tako će biti i u buduće - kazao je ministar Lakić.

Sredstva će se isplatiti iz sredstava zavisnih društava-rudnika uglja u Koncernu EP BiH, a obezbijeđena su Odlukom o odobravanju davanja pozajmica rudnicima uglja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.