VELIKI PROBLEM

Plin u KS se gasi danas, Elek prihvatio poziv na sastanak, ali tek za sedam do 10 dana

Generalni direktor "Energoinvesta" Mirza Ustamujić je ranije obavijestio Ambasade SAD i Velike Britanije, OHR, SIPA-u, OSA-u i premijera FBiH Nikšića

Problemi s plinom. Facebook

Nerma Ajnadžić

13.8.2024

Generalni direktor "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva Nedjeljko Elek najavio je za danas isključivanje plina za korisnike u Kantonu Sarajevo.

- Kako do sastanka do danas nije došlo, a nakon što Vam je ispostavljena faktura za izvršene usluge transporta za juli 2024. godine, a koju ste nam vratili dana 12.08.2024. godine, obavještavamo Vas da će doći do obustave isporuke prirodnog gas dana 13.08.2024.godine u 12 sati pa nadalje, dok se ne iznađu rješenja i zajednički usaglase stavovi o spornim pitanjima oko Ugovora o transportu prirodnog gasa - naveo je Elek.

Također, Elek je prihvatio poziv za sastanak s predstavnicima "Energoinvesta" u narednih sedam do deset dana.

Podsjećamo, generalni direktor "Energoinvesta" Mirza Ustamujić je ranije obavijestio Ambasade SAD i Velike Britanije, OHR, SIPA-u, OSA-u i premijera FBiH Nermina Nikšića o ovom problemu.

Problem je nastao početkom 2024. godine, kada je "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva tražio poskupljenje plina. Dogovoreno je tada da umjesto 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je "Energoinvest" prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS je trebala naknadno potvrditi opravdanost te cijene.

Navedena Komisija je 27.6.2024. donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek od početka naredne godine.

Odgovor Eleka. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.