FEDERALNO MINISTARSTVO

Javni poziv za sve u oblasti socijalne zaštite

Ukupan iznos sredstava predviđenih za raspodjelu je 1.430.000,00 KM

Federalno ministarstvo. Fena

FENA

13.8.2024

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je posljednji javni poziv za raspodjelu sredstava neprofitnim organizacijama u svrhu sufinansiranja rada, programa i projekata iz oblasti socijalne zaštite za budžetsku 2024. godinu, saopćeno je iz navedenog ministarstva.

Ovim pozivom Ministarstvo nastoji podržati projekte i aktivnosti koji doprinose unapređenju stručnog rada i kvaliteta socijalnih usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sredstva će biti dodjeljivana u okviru sedam programskih kategorija, koje obuhvataju širok spektar aktivnosti, od podrške radu javnih kuhinja i jačanja usluga stručne podrške i savjetovanja, do razvoja socijalnog poduzetništva i socijalnih inovacija, postinstitucionalnog uključivanja u zajednicu i jačanja stručnih kompetencija zaposlenika u sistemu socijalne i dječije zaštite. Također, sredstva su namijenjena i za podršku znanstveno-istraživačkom radu i izdavačkoj djelatnosti, kao i za stratešku komunikaciju i promotivne aktivnosti u oblasti socijalne zaštite, saopćeno je.

Ukupan iznos 1.430.000,00 KM

Ukupan iznos sredstava predviđenih za raspodjelu je 1.430.000,00 KM. Maksimalni iznosi koji se mogu dodijeliti po programu variraju u rasponu od 10.000,00 KM do 50.000,00 KM, ovisno o specifičnostima i potrebama svakog programa.

Pravo prijave na ovaj javni poziv imaju javne i vladine neprofitne organizacije koje djeluju u oblasti socijalne zaštite na području Federacije BiH. Konkretno, za svaki od sedam programa pravo učešća imaju:

Sedam programa

1. Javne kuhinje koje djeluju na području Federacije BiH, u okviru programa podrške njihovom radu.

2. Pružatelji stručnih usluga i savjetovanja, uključujući biološke ili hraniteljske porodice, u okviru programa jačanja ovih usluga.

3. Organizacije koje razvijaju socijalno poduzetništvo kroz koje se materijalno osnažuju i socijalno uključuju pojedinci i grupe u socijalnoj potrebi.

4. Centri za socijalni rad, općinske službe socijalne zaštite, te druge javne institucije i nevladine organizacije koje se bave resocijalizacijom, rehabilitacijom i reintegracijom osoba izloženih institucionalizaciji.

5. Neprofitne organizacije, akademske zajednice ili strukovna udruženja koja se bave jačanjem stručnih kompetencija zaposlenika u sistemu socijalne i dječije zaštite.

6. Neprofitne organizacije iz reda akademske zajednice ili strukovnih udruženja koje se bave znanstveno-istraživačkim radom ili izdavačkom djelatnošću.

7. Neprofitne organizacije, akademske zajednice ili strukovna udruženja koja se bave strateškom komunikacijom i promocijom u oblasti socijalne zaštite.

Svaka od ovih organizacija može predložiti jedan ili više programa ili projekata za sufinansiranje, s tim da Ministarstvo zadržava pravo da odluči koje će projekte podržati i u kojem iznosu, u skladu s raspoloživim sredstvima i utvrđenim kriterijima.

Javni poziv otvoren je 15 dana od dana posljednje objave u sredstvima javnog informisanja, a tekst poziva i prijavni obrazac dostupni su na linku: https://fmrsp.gov.ba/transfer-za-sufinansiranje-rada-programa-i-projekata-socijalne-zastite/

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.